Cestitka 9 Maj

9. мај: Дан побједе над фашизмом

Свечаном парадом у Москви данас је обиљежено 79 година откако је славна Црвена армија предвођена маршалом Жуковом сломила хитлерову Њемачку и поразила највеће мрачњаштво у историји човјечанства. Преко 20 милиона Руса и Совјета су дали животе у Великом отаџбинском рату, у борби против нацистичке Њемачке и њених сателита.

9. мај је обиљежен у Србији и Српској. У Бањој Луци је организован марш “Бесмртног пука”. Учесници марша су на Тргу палих бораца положили вијенце на Споменик жртвама фашизма.

Српски народ је поднио огромну жртву у борби против нацизма, фашизма и усташства. Срби западно од ријеке Дрине подвргнути су геноциду у нацистичкој творевини Независној држави Хрватској, а Србија и Црна Гора подијељене су на њемачку, бугарску, мађарску и италијанску окупациону зону у којима су спровођене политике терора и уништења српског народа и његове културе.

Срби на простору НДХ, суочени са истребљењем, спонтано се организују и већ од маја 1941. године (Ђурђевдански устанак код Санског Моста) покрећу борбу за голи опстанак. Више од 1,5 милиона Срба је страдало у концентрационим логорима, на фронту, у збјеговима, рату фракција покрета отпора, итд.

На овај дан подсјетимо се оних који су дали животе за стварање бољег и толерантнијег свијета. Одајући почаст страдалим у антифашистичкој борби, обавезујемо се за очување слободе и праведног свијета. 

Слава херојима!