dekan-2ed

Задовољство ми је да вас поздравим испред Факултета безбједносних наука, нове организацијске јединице  Универзитета у Бањој Луци. Некада виша, а потом Висока школа унутрашњих послова, постала је Факултет безбједносних наука, на радост свих нас који смо на различите начине, али истом љубављу са њом повезани.

Безбједност данас заузима оно мјесто које је дуго припадало филозофији. То је област која прожима сваки вид људске дјелатности, присутна је у скоро свим сферама друштвеног живота. Безбједност је одавно свукла униформу и ми је више не можемо доживљавати искључиво као војну, јавну и државну, јер говоримо о енергетској, еколошкој, економској, о приватној, и социјеталној безбједности. Управо ова посљедња наведена, која потиче од латинске ријечи која означава друштво, а у безбједносном дискурсу представља безбједност колективитета, безбједност нације – најмлађа и најмање истражена дисциплина у области безбједности, можда изискује највише пажње. Социјетална безбједност указује да су угрожавање језика, писма, културе и духа једног народа такође питања безбједности.

Сва та подпоља безбједности, као једне велике области, траже од нас да им се посветимо, да их непрекидно проучавамо, и стечена знања примијенимо на бранику нашег идентитета, и не дозволимо да мржња оних којима Република Српска није на срцу угрози нашу отаџбину. Сувише смо велику цијену платили, жртве родољуба који су дали животе или задобили тешке ране у одбрани Републике Српске, и те како нас обавезује.

Факултет безбједносних наука јесте факултет, али безбједносна ситуација у којој се Српска налази налаже да тај факултет буде и више од факултета. Штит и мач инкорпорирани у знак факултета указују да ће поред образовне овај факултет имати још једну важну улогу. Наиме, Факултет безбједносних наука треба да буде један од стубова друштва. Научни скупови, конференције о безбједности, трибине, округли столови, предавања о актуелним безбједносним проблемима, а позиваћемо ауторитете у свјетским оквирима да их одрже – биће једна од наших кључних активности којом ћемо приступ безбједности у Републици Српској подићи на научни ниво. Наиме, борба за јавно мњење је поприште на којем се воде највеће битке. Манипулације и пласирање нетачних, непровјерених и тенденциозних информација данас су убојита муниција, медији оружје. Зато је у нашем знаку штит, јер ћемо дати свој допринос да заштитимо Републику од неоснованих оптужби и медијске сатанизације. И мач је ту, јер ће ријечи одаслане са овог мјеста да режу и сијеку тешку и неистиниту ријеч са злом намјером.

Ријечи су више од онога што често мислимо да јесу. Оне су енергија. Ријечи су оквир у којем се крећемо. Наш задатак ће бити да дамо свој допринос да од свих ријечи изговорених у јавном простору, издвојимо оне које имају обиљежје научно потврђених  чињеница, јер се само знањем и истином граде темељи чврстих грађевина.

Тако ће Факултет безбједносних наука дјеловати у више димензија, а свака од њих треба да буде у служби научног приступа овој области. У нашој кући безбједност ће као призната научна област пронаћи свој храм. Будући да баштинимо насљеђе Високе школе унутрашњих послова, настојаћемо да задржимо и унаприједимо и ову димензију наше дјелатности. У тијесној сарадњи са Министарством унутрашњих послова практиковаћемо семинаре, камповања, теренске обуке. Наши студенти понијеће и научна и практична знања. Звање дипломираног правника безбједности и криминалистике које стичу по окончању факултета имаће пуно оправдање. Али, постоји и нешто подједнако важно, ако не и важније, које ће такође наши студенти да понесу и то у самој суштини свог бића, а то је пламен који ће да букти и не гаси се  – љубав према отаџбини.

Осјећам потребу да се у име факултета захвалим свима који су дали допринос развоју некада Више школе унутрашњих послова, потом Високе школе унутрашњих послова, и њеној транзицији у Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци. Оправдаћемо ваше повјерење и служити на понос Српској и Универзитету у Бањој Луци

Хвала на пажњи.

Декан Факултета безбједносних наука,

Проф. др Предраг Ћеранић