Cestitka 9 Maj

9. maj: Dan pobjede nad fašizmom

Svečanom paradom u Moskvi danas je obilježeno 79 godina otkako je slavna ruska Crvena armija predvođena maršalom Žukovom slomila hitlerovu Njemačku i porazila najveće mračnjaštvo u istoriji čovječanstva. Preko 20 miliona Rusa i Sovjeta su dali živote u Velikom otadžbinskom ratu, borbi protiv nacističke Njemačke i njenih satelita.

9. maj je obilježen u Srbiji i Srpskoj. U Banjoj Luci je organizovan marš “Besmrtnog puta”. Učesnici marša su na Trgu palih boraca položili vijence na Spomenik žrtvama fašizma.

Srpski narod je podnio ogromnu žrtvu u borbi protiv nacizma, fašizma i ustašstva. Srbi zapadno od rijeke Drine podvrgnuti su genocidu u nacističkoj tvorevini Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a Srbija i Crna Gora podijeljene su na njemačku, bugarsku, mađarsku i italijansku okupacionu zonu u kojima su sprovođene politike terora i uništenja srpskog naroda i njegove kulture.

Srbi na prostoru NDH, suočeni sa istrebljenjem, spontano su se organizovali i već od maja 1941. godine (Đurđevdanski ustanak u selima Kijevo i Tramošnja kod Sanskog Mosta) pokreću borbu za goli opstanak. Više od 1,5 miliona Srba je stradalo u koncentracionim logorima, na frontu, u zbjegovima, ratu frakcija pokreta otpora, itd.

Na ovaj dan podsjetimo se onih koji su dali živote za stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta. Odajući počast stradalim u antifašističkoj borbi, obavezujemo se za očuvanje slobode i pravednog svijeta. 

Slava herojima!