DSC06013

На Факултету безбједносних наука одржана конференција „Балкански дијалог-2023“

У организацији Факултета безбједносних наука и Фонда за подршку јавне дипломатије А.М. Горчаков у Бањој Луци је од 23. до 27. октобра 2023. године, одржана  конференција под називом „Балкански дијалог-2023“.

Након свечаног отварања у понедјељак 23. октобра 2023. године у конференцијској сали ресторана Интегра, Конференција је настављена на Факултету безбједносних наука.

Преко тридесет учесника су дискутовали о актуелним темама кроз шест панел дискусија. Присутни су пратили излагања стручњака из Руске Федерације, Српске, БиХ и региона: Џевада Галијашевића, Гускове Јелене Јуријевне и других. Излагачи и учесници са Факултета безбједносних наука били су декан проф. др Предраг Ђеранић, проф. др Велибор Лалић, доц. др Саша Мићин и представници студената првог и другог циклуса студија. Између осталих, обрађене су теме: Нова фаза евроалтланске интеграције Балкана: стварност и перспективе; Дејтонски споразум данас: поглед изнутра и из Русије; Национални и наднационални идентитет на Балкану; Изазови безбједности и стабилности у Централној и Југоисточној Европи; Русија и Балкан: економска димензија сарадње; Значај историје и колективне свијести у формирању и очувању идентитета нације. 

Конференцији су присуствовали министар унутрашњих послова у Влади Републике Српске Синиша Каран, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир те опуномоћени амбасадори Руске Федерације Калабухов Игор Андрејевич и Дарчевски Леонид Вадимович. 

„Балкански дијалог-2023“ је свечано затворен у четвртак 27. октобра, након чега су учесници посјетили Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске, Центар за изучавање Руског језика, Манастир Крупа на Врбасу и Крупске слапове.