DSC06013

Na Fakultetu bezbjednosnih nauka održana konferencija „Balkanski dijalog-2023“

U organizaciji Fakulteta bezbjednosnih nauka i Fonda za podršku javne diplomatije A.M. Gorčakov u Banjoj Luci je od 23. do 27. oktobra 2023. godine, održana  konferencija pod nazivom „Balkanski dijalog-2023“.

Nakon svečanog otvaranja u ponedjeljak 23. oktobra 2023. godine u konferencijskoj sali restorana Integra, Konferencija je nastavljena na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Preko trideset učesnika su diskutovali o aktuelnim pitanjima kroz šest panel diskusija. Prisutni su pratili izlaganja stručnjaka iz Ruske Federacije, Srpske, BiH i regiona: DŽevada Galijaševića, Guskove Jelene Jurijevne i drugih. Izlagači i učesnici sa Fakulteta bezbjednosnih nauka bili su dekan prof. dr Predrag Đeranić, prof. dr Velibor Lalić, doc. dr Saša Mićin i predstavnici studenata prvog i drugog ciklusa studija. Između ostalih, obrađene su teme: Nova faza evroaltlanske integracije Balkana: stvarnost i perspektive; Dejtonski sporazum danas: pogled iznutra i iz Rusije; Nacionalni i nadnacionalni identitet na Balkanu; Izazovi bezbjednosti i stabilnosti u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi; Rusija i Balkan: ekonomska dimenzija saradnje; Značaj istorije i kolektivne svijesti u formiranju i očuvanju identiteta nacije. 

Konferenciji su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Siniša Karan, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir, te opunomoćeni ambasadori Ruske Federacije Kalabuhov Igor Andrejevič i Darčevski Leonid Vadimovič. 

„Balkanski dijalog-2023“ je svečano zatvoren u četvrtak 27. oktobra, nakon čega su učesnici posjetili Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, Centar za izučavanje Ruskog jezika, Manastir Krupa na Vrbasu i Krupske slapove.