Fbn2

Делегација Московског државног обласног универзитета боравила у посјети Факултету од 17. до 23. октобра

У периоду 17-23. октобра у посјети Факултету безбједносних наука  и Универзитету у Бањој Луци боравила је делегација Московског обласног државног универзитета.

Делагецију из Русије, састављену од наставника и студената Факултета безбједности и Правног факултета, предводила је проф. др Елена Приорова.

Гости из Русије у Бањој Луци бораве у узвратној посјети Факултету безбједносних наука, а ријеч је о четвртој међусобној посјети. Посјета је резултат сарадње Републике Српске и Русије, те раније потписаног Уговора о сарадњи између Универзитета у Бањој Луци и Московског државног обласног универзитета.

Пријатеље из Москве 17.10.2019. године је примио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, ректор и проректори Универзитета у Бањој Луци, а на Факултету безбједносних наука тим поводом одржана је конференција „Наука, безбједност и млади“. 

 

Додик је гостима из Русије рекао да је Република Српска стабилна, да остварује добру сарадњу са Руском Федерацијом и да се у тешким околностима бори са економским изазовима. Студентима из Москве нагласио је колико је значајно очување регионалног мира и стабилности.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, изјавио је да је за Универзитет и Републику Српску веома важна сарадња са Русијом и да Универзитети из Русије могу рачунати на нашу подршку те подсјетио да су Срби веома захвални народу Русије који нам пружа несебичну подршку.

Приорова је рекла да долазе са једног од најстаријих Универзитета у Русији. „Наредне године наш Универзитет обиљежава 90 година постојања. Данас у саставу Московског државног универзитета ради 15 факултета“, казала је Приморова, наводећи да се настава изводи на свим циклусима студија. Она је навела и то да је питање безбједности све важније и да им је управо из тог разлога важна сарадња са Факултетом безбједносних наука УНИБЛ.

На Факултету безбједносних наука 17.10.2019. године тим поводом је одржана научна конференција „Наука, безбједност и млади“.

Декан, доц. др Предраг Ђеранић поздравио је госте из Русије, а гостима су се још обратили проректор за наставу и студентска питања проф. др Страин Посављак и стручни сарадник за размјену особља и студената Ђорђе Кењало. Након тога, Радослав Иваниш је одржао гостима презентацију међународног пројетка NatRisk, студијског програма Управљање безбједноснихм ризицима природних катастрофа који се реализује на ФБН-у и могућностима могуће сарадње на Ерасмус пројектима.

Дана 18.10.2019. године на Факултету безбједносних наука одржана је заједничка вјежба московских и бањалучких студената безбједности и криминалистике (обезбјеђење лица мјеста и увиђај – КД Тешка крађа). Модератори вјежбе били су академик Анатолиј Михајлович Кустов и мр Предраг Поповић.

У наставку боравка у Српској, гости су обишли Андрићград, манастир Добрун, спомен обиљежје Русима палим за Р. Српску у отаџбинском рату, етно село Станишић, Бардачу, итд.

Захваљујемо се свима који су омогућили да се пријатељи из Русије осјећају као код куће током боравка у Српској.