4

Представници Тамбовског државног универзитета боравили у посјети Факултету безбједносних наука

Од 26. до 29. октобра 2021. године у посјети Факултету безбједносних наука и Универзитету у Бањој Луци боравили су представници Тамбовског државног универзитета „Г.Р. Державин“ из Руске Федерације.

Делагецију из Русије предводила је проф. др Ирина Безукладова, директор Департамана за међународне односе.

Гостима из Москве добродошлицу је пожелио декан Факултета безбједносних наука проф. др Предраг Ћеранић. Овом приликом договорена је реализација љетне школе у Тамбову за десет студената и два професора Факултета. Љетна школа реализоваће се у мају 2022. године.

У наставку посјете, за пријатеље из Тамбова 27.10.2021. године уприличен је пријем код предсједнице Републике Српске госпође Жељке Цвијановић.

На пријему је разговарано о образовној, научној и културној сарадњи Републике Српске и Руске Федерације.

Предсједница Српске је нагласила да су традиционално добри односи Републике Српске и Руске Федерације прави примјер партнерства и чврст основ за јачање свих видова сарадње те истакла да је повезивање универзитета један од њених важних стубова.

Наредног дана посјете представници Тамбовског универзитета обишли су просторије Управе за полицијску обуку Бања Лука, посјетили Природно-математички, Филолошки и Факултет политичких наука Универзитета у Бањој Луци.

У петак 29.10.2021. године гостима је уприличен пријем код ректора Универзитета у Баљој Луци, проф. др Радослава Гајанина.

Посјета гостију из Русије је резултат академске сарадње Републике Српске и Русије и раније потписаног Уговора о сарадњи између Универзитета у Бањој Луци и Тамбовског државног универзитета.

Предмет Уговора, чије потписивање је иницирао Факултет безбједносних наука, је сарадња у области образовања, науке, културе, размјене студената, организације заједничких научних истраживања и научно-образовних манифестација. Прве активности предвиђене Уговором реализоване су у јуну 2021. године, посјетом представника Факултета безбједносних наука и Универзитета у Бањој Луци колегама из Руске Федерације (ЛИНК).

Тамбовски државни универзитет је основан 1918. године, а настава и научно-истраживачки рад се тренутно изводе на дванаест Факултета и Института.

Поред сарадње са Универзитетом у Тамбову, Факултет безбједносних наука двије године успјешно сарађује са Московским обласним државним универзитетом, a у плану је потписивање Уговора о сарадњи са Универзитетом из Нижњег Новгорода.

Галерија: