4

Predstavnici Tambovskog državnog univerziteta boravili u posjeti Fakultetu bezbjednosnih nauka

Od 26. do 29. oktobra 2021. godine u posjeti Fakultetu bezbjednosnih nauka i Univerzitetu u Banjoj Luci boravili su predstavnici Tambovskog državnog univerziteta „G.R. Deržavin“ iz Ruske Federacije.

Delageciju iz Rusije predvodila je prof. dr Irina Bezukladova, direktor Departamana za međunarodne odnose.

Gostima iz Moskve dobrodošlicu je poželio dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić. Ovom prilikom dogovorena je realizacija ljetne škole u Tambovu za deset studenata i dva profesora Fakulteta. LJetna škola realizovaće se u maju 2022. godine.

U nastavku posjete, za prijatelje iz Tambova 27.10.2021. godine upriličen je prijem kod predsjednice Republike Srpske gospođe Željke Cvijanović.

Na prijemu je razgovarano o obrazovnoj, naučnoj i kulturnoj saradnji Republike Srpske i Ruske Federacije.

Predsjednica Srpske je naglasila da su tradicionalno dobri odnosi Republike Srpske i Ruske Federacije pravi primjer partnerstva i čvrst osnov za jačanje svih vidova saradnje te istakla da je povezivanje univerziteta jedan od njenih važnih stubova.

Narednog dana posjete predstavnici Tambovskog univerziteta obišli su prostorije Uprave za policijsku obuku Banja Luka, posjetili Prirodno-matematički, Filološki i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

U petak 29.10.2021. godine gostima je upriličen prijem kod rektora Univerziteta u Baljoj Luci, prof. dr Radoslava Gajanina.

Posjeta gostiju iz Rusije je rezultat akademske saradnje Republike Srpske i Rusije i ranije potpisanog Ugovora o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Tambovskog državnog univerziteta.

Predmet Ugovora, čije potpisivanje je inicirao Fakultet bezbjednosnih nauka, je saradnja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, razmjene studenata, organizacije zajedničkih naučnih istraživanja i naučno-obrazovnih manifestacija. Prve aktivnosti predviđene Ugovorom realizovane su u junu 2021. godine, posjetom predstavnika Fakulteta bezbjednosnih nauka i Univerziteta u Banjoj Luci kolegama iz Ruske Federacije (LINK).

Tambovski državni univerzitet je osnovan 1918. godine, a nastava i naučno-istraživački rad se trenutno izvode na dvanaest Fakulteta i Instituta.

Pored saradnje sa Univerzitetom u Tambovu, Fakultet bezbjednosnih nauka dvije godine uspješno sarađuje sa Moskovskim oblasnim državnim univerzitetom, a u planu je potpisivanje Ugovora o saradnji sa Univerzitetom iz Nižnjeg Novgoroda.

Galerija: