Kpu Fbn

Делегација Московског државног регионалног универзитета и проф. др Предраг Ћеранић посјетили Криминалистичко-полицијски универзитет

У периоду од 25. до 27. августа 2021. године, делегација Факултета безбједности Московског државног регионалног универзитета посјетила је Криминалистичко-полицијски универзитет. У саставу делагације били су доц. др Елена Приоровашеф катедре и доц. др Герман Приоров, продекан за науку.

У сриједу, 25. августа, одржан је састанак са руководством Криминалистичко-полицијског универзитета, коме су присуствовали проф. др Дане Субошић, ректор, проф. др Саша Мијалковић, проректор за међународну и интеринституционалну сарадњу, проф. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, Вук Кулић, стручни сарадник.

Проф. др Дане Субошић поздравио је госте и изразио задовољство због њихове посјете. Изложио је организациону структуру Универзитета, нивое студија и наставни процес, облике праксе и обука, научноистраживачки рад и издавачку дјелатност.

Доц. др Елена Приорова изразила је захвалност на позиву за посјету и истакла значај успостављања добрих односа између двије институције, како у контексту организовања заједничких конференција и округлих столова, тако и у смислу разрадње модела реализације заједничких наставних програма.

Проф. др Саша Мијалковић изложио је историјат развитка полицијског школства у Србији, активности међународне и интеринституционалне сарадње Универзитета, могућности финансирања научног рада кроз интерне, националне и међународне пројекте. Ближе је појаснио студијски програм Управљање безбедносним ризицима природних катастрофа, који је проистекао из Erasmus+ пројекта NatRisk, као и програм предат на акредитацију под називом Национална безбедност. Изразио је жељу за размјеном научних и уџбеничких публикација, узајамне посјете и активности студената, наставника и сарадника оба универзитета.

Проф. др Предраг Ћеранић изразио је задовољство што је посредовао приликом ступања у контакт двије стране и исказао спремност за све видове трилатералних активности.

Свечано је потписан Споразум о међународној сарадњи у области образовања и науке између два универзитета и размјењени су поклони. Потом су гости обишли Меморијалну собу „Др Арчибалд Рајс“, поставку о историјату криминалистике, Библиотеку, Кабинет за ванредне ситуације, Центар за криминалистику и развој полицијске професије, кабинете форензике и студенте на обуци. Другог дана посјете, руска делегација обишла је Музеј Николе Тесле, Храм Светог Саве, Музеј савремене умјетности и Калемегданску тврђаву.

Наставак сарадње између Криминалистичко-полицијског универзитета и Московског државног регионалног универзитета одвијаће се у будућем периоду, у складу са потписаним Споразумом.

Фотографије можете погледати овдје.

Вијест је преузета са интернет странице КПУ.