Kpu Fbn

Delegacija Moskovskog državnog regionalnog univerziteta i prof. dr Predrag Ćeranić posjetili Kriminalističko-policijski univerzitet

U periodu od 25. do 27. avgusta 2021. godine, delegacija Fakulteta bezbjednosti Moskovskog državnog regionalnog univerziteta posjetila je Kriminalističko-policijski univerzitet. U sastavu delagacije bili su doc. dr Elena Priorova, šef katedre i doc. dr German Priorov, prodekan za nauku.

U srijedu, 25. avgusta, održan je sastanak sa rukovodstvom Kriminalističko-policijskog univerziteta, kome su prisustvovali prof. dr Dane Subošić, rektor, prof. dr Saša Mijalković, prorektor za međunarodnu i interinstitucionalnu saradnju, prof. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Vuk Kulić, stručni saradnik.

Prof. dr Dane Subošić pozdravio je goste i izrazio zadovoljstvo zbog njihove posjete. Izložio je organizacionu strukturu Univerziteta, nivoe studija i nastavni proces, oblike prakse i obuka, naučnoistraživački rad i izdavačku djelatnost.

Doc. dr Elena Priorova izrazila je zahvalnost na pozivu za posjetu i istakla značaj uspostavljanja dobrih odnosa između dvije institucije, kako u kontekstu organizovanja zajedničkih konferencija i okruglih stolova, tako i u smislu razradnje modela realizacije zajedničkih nastavnih programa.

Prof. dr Saša Mijalković izložio je istorijat razvitka policijskog školstva u Srbiji, aktivnosti međunarodne i interinstitucionalne saradnje Univerziteta, mogućnosti finansiranja naučnog rada kroz interne, nacionalne i međunarodne projekte. Bliže je pojasnio studijski program Upravljanje bezbednosnim rizicima prirodnih katastrofa, koji je proistekao iz Erasmus+ projekta NatRisk, kao i program predat na akreditaciju pod nazivom Nacionalna bezbednost. Izrazio je želju za razmjenom naučnih i udžbeničkih publikacija, uzajamne posjete i aktivnosti studenata, nastavnika i saradnika oba univerziteta.

Prof. dr Predrag Ćeranić izrazio je zadovoljstvo što je posredovao prilikom stupanja u kontakt dvije strane i iskazao spremnost za sve vidove trilateralnih aktivnosti.

Svečano je potpisan Sporazum o međunarodnoj saradnji u oblasti obrazovanja i nauke između dva univerziteta i razmjenjeni su pokloni. Potom su gosti obišli Memorijalnu sobu „Dr Arčibald Rajs“, postavku o istorijatu kriminalistike, Biblioteku, Kabinet za vanredne situacije, Centar za kriminalistiku i razvoj policijske profesije, kabinete forenzike i studente na obuci. Drugog dana posjete, ruska delegacija obišla je Muzej Nikole Tesle, Hram Svetog Save, Muzej savremene umjetnosti i Kalemegdansku tvrđavu.

Nastavak saradnje između Kriminalističko-policijskog univerziteta i Moskovskog državnog regionalnog univerziteta odvijaće se u budućem periodu, u skladu sa potpisanim Sporazumom.

Fotografije možete pogledati ovdje.

Vijest je preuzeta sa internet stranice KPU.