Fbn11022021

Одржана међународна онлајн конференција “Савремени изазови безбједности”

 

Међународна онлајн конференција „Савремени изазови безбједности“ одржана је данас у организацији Факултета безбједности Московског обласног државног универзитета (МГОУ). 

На конференцији, поред домаћина и универзитета из Руске Федерације, учествовали су гости из седам земаља, а Факултет безбједносних наука представио се са четири презентације.

Конференцију је отворио декан Факултета безбједности др Владимир Леонов, нагласивши да је посебно задовољан због учешћа високошколске установе из Републике Српске.

Професор руског језика Наталја Милаковић у име Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, поздравила је учеснике и истакла да је ово трећи пут да Факултет учествује на конференцијама овог типа, што је једна од активности предвиђених Уговором о сарадњи.

Поред ових активности, реализовано је неколико студијских путовања у Русију, а у плану је покретање заједничког студијског програма чијим завршетком ће студенти добити диплому из Руске Федерације и Републике Српске.

У презентацији на руском језику, декан др Предраг Ћеранић говорио је о социјеталној безбједности, процесима интеграција (ЕУ) и дезинтергација (Југославија и СССР), проблематици етничких конфликата и неопходности одговорног тумачења историјских догађаја. Др Ћеранић се посебно осврнуо на геноцид над српским народом почињен у нацистичкој творевини тзв. НДХ и концентрационом логору Јасеновац, те чињеници да је од свих нацистичких конц логора једино Јасеновац уништен, тј. сравњен са земљом. Сви други су конзервирани, како злочин не би био заборављен. У трећем дијелу предавања Ћеранић је говорио о демонизацији Срба у популарној култури (филм и медији). У том свијетлу, нагласио је значај филма „Дара из Јасеновца“, и уопште обрађивања ове теме у култури.

Виши асистент др Гојко Шетка одржао је предавање на тему „Полицијски систем БиХ у вријеме глобалне кризе“. Др Шетка је нагласио да је полицијски систем БиХ сложен (преко 20 полицијских агенција), неефикасан (сукоб надлежности), изражене су тенденције политичких уплива с циљем његове централизације, те као такав не може одговорити савременим безбједносним изазовима као што је мигрантска криза.

Асистент Милица Сикимић одржала је предавање на руском језику на тему „Савремени изазови безбједности критичне инфраструктуре у Српској“. Сикимић је анализирала изазове у систему националне безбједности у Српској у контексту спровођења регионалног програма за заштиту критичне инфраструктуре.

Студент четврте године Факултета безбједносних наука, Тања Кљајић је излагала на тему „Посљедице организованог криминала по националну безбједност“. У квалитетном излагању, Кљајић је нагласила погубан утицај организованог криминала, првенствено на економску и демографску базу друштва. У социјалистичким земљама, чије насљеђе баштинимо, организовани криминал је посматран као феномем  који је првенствено производ капиталистичких друштава.

Факултет безбједносних наука посебну захвалност дугује професору Наталји Милаковић, јер се одлично сналазила у улози модератора и преводиоца.

Галерија: