насловна

Ванеса Вучић, студенткиња Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци успјешно се попела на највиши врх Турске

Од 3. до 10. августа, студенткиња Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, Ванеса Вучић, успјешно је завршила изазован успон на највиши врх Турске, планину Арарат. Ова експедиција, која је укључивала успон на врх “Аğri Dаği” на висини од 5.137 метара надморске висине, била је значајан подухват за нашу студенткињу и њен тим.

Планинарење је започело летом из Београда до аеродрома Ван у Турској, гдје су се смјестили у хотелу и припремили за успон. Први дан експедиције укључивао је пјешачење из села Ели до првог базног кампа на висини од 3.200 метара. Након ноћења у кампу и прилагођавања на висину, тим је другог дана наставио ка другом базном кампу на 4.200 метара, гдје су провели дан аклиматизације.

Трећег дана, тим се вратио у први камп како би се боље припремили за ноћни успон. Четвртог дана, тим је поново стигао до другог базног кампа, али су сада остали да преспавају у кампу на тој висини, док су се припремали за финални успон. Нажалост, три члана тима су одлучила да одустану од даљег пењања из различитих разлога.

На петом дану, експедиција је кренула у завршни успон у 1 сат ујутру. Девет чланова тима, укључујући и нашу студенткињу, стигли су на врх планине Арарат у 6:50 ујутру по локалном времену. Након краће паузе за фотографисање и уживање у погледу, тим се вратио до базног кампа, прије него што су се вратили у хотел.

Наредни дани били су резервисани за истраживање града, посјету мјесту гдје се налази Нојева барка, обилазак палате Исхак Паше и других знаменитости. Студенткиња Факултета безбједносних наука изјавила је да је планинарење било изазовно, али изузетно обогаћујуће искуство које је донијело много нових утисака и искустава.

Захвалила је Факултету безбједносних наука на подршци и спонзорству које је омогућило дио овог путовања. Ова експедиција не само да је била физички изазовна, већ је и донијела незаборавне тренутке и искуства која ће дуго остати у сјећању.