Obavjestenjefbn

Разговор о књизи Ноама Чомског “Југославија: мир, рат и распад”.

Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци Вас позива на разговор о књизи изабраних радова Ноама Чомског “Југославија: мир, рат и распад”.

Књига Југославија: мир, рат и распад нуди свеобухватан преглед текстова и јавних излагања Ноама Чомског уредсређених на подручје бивше Југославије у периоду од 70-их година прошлог вијека па готово до данас.

У први дио књиге укључени су радови у којима се Чомски бавио периодом владавине Јосипа Броза Тита. У другом дијелу заступљени су радови из период кризе у Југославији из касних 80-их и раних 90-их, док трећи дио чине радови који се тичу питања Косова.

У свом вишедеценијском раду Ноам Чомски се бавио неким од кључних политичких и друштвених проблема као што су медијске манипулације, значај међународног права у савременој политици и економским кризама као средством политичке контроле. Поред тога, као што то и ова књига показује, исказивао је и велики интерес за простор Балкана и бивше Југославије.

Књигу је приредио Давор Џалто, професор Универзитетског колеџа у Штокхолму, који је у својој академској каријери држао предавања на бројним европским и америчким универзитетима о темама из области теологије и религије, студија мира, теорије и историје умјетности, естетике и критичке теорије. 

Разговор о књизи “Југославија: мир, рат и распад” биће одржан у уторак 06.02.2024. од 19,00 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске – Сала за промоције ”Јаблан”.

О књизи ће говорити приређивач, Давор Џалто.

Разговор ће модерирати Драган Драгомировић.

Добро дошли!