Dh1

У Банском двору одржана промоција књиге “Дигитална хигијена”

У великој сали Банског двора у Бањој Луци данас је одржана промоција књиге “Дигитална хигијена”.

Догађај је организован у сарадњи кабинета предсједника Српске и Факултета безбједносних наука, уз помоћ амбасаде Руске Федерације у БиХ.

На промоцији су говорили министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске др Жељко Будимир, аутор Игор Ашманов, преводилац Слободан Стојичевић и декан Факултета безбједносних наука проф. др Предраг Ћеранић.

Књига је изазвала пажњу јавности у Руској Федерацији и Републици Српској, а према ријечима аутора, намјењена је наставницима, родитељима и старијим тинејџерима.

Највећи проблем галопирајуће дигитализације је надгледање овог процеса и његов деструктиван утицај на човјека. Паметни телефон (“дигитална цуцла” како наводи аутор) у дугом року доводи до стварања “блиц свијести”, илузије знања, немогућности концентрације, отклона младих од породице и друштва, итд.

“Постоји илузија да дјеца владају дигиталним технологијама. У суштини, овладала су тек брзином коришћења технологија.”, наводи аутор. 

Према ријечима Ашманова, Руска Федерација се налази у информационом рату против Запада. Главне одлике овог сукоба су ширење лажних вијести (fake news), информациони напади, промјена структуре информационог поља, итд. “Русија је у овај рат ушла као колонија Запада и због тога убрзано прелазимо на коришћење домаћег хардвера и софтвера. Кина нам је за сада савезник.”, рекао је Ашманов.

Игор Ашманов је руски стручњак који се од 1989. године бави вјештачком интелигенцијом и интернет технологијама. Аутор је руског концепта “хумане дигитализације”, оснивач компаније  која се бави мониторингом интернета на руском језику (rusnet – 300 милиона корисника) и један од твораца Дигиталног кодекса Руске Федерације (скуп Закона који регулишу заштиту права човјека у дигиталној сфери). 

По завршетку промоције, представницима основних и средњих школа из Српске уручен је примјерак књиге.