Dh1

U Banskom dvoru održana promocija knjige „Digitalna higijena“

U velikoj sali Banskog dvora u Banjoj Luci danas je održana promocija knjige „Digitalna higijena“.

Događaj je organizovan u saradnji kabineta predsjednika Srpske i Fakulteta bezbjednosnih nauka, uz pomoć ambasade Ruske Federacije u BiH.

Na promociji su govorili autor Igor Ašmanov, prevodilac Slobodan Stojičević i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić.

Knjiga je izazvala pažnju javnosti u Ruskoj Federaciji i Republici Srpskoj, a prema riječima autora, namjenjena je nastavnicima, roditeljima i starijim tinejdžerima.

Najveći problem galopirajuće digitalizacije je nadgledanje ovog procesa i njegov destruktivan uticaj na psihu čovjeka. Pametni telefon („digitalna cucla“ kako navodi autor) u dugom roku dovodi do stvaranja „blic svijesti“, iluzije znanja, nemogućnosti koncentracije, otklona mladih od porodice i društva, itd.

„Postoji iluzija da djeca vladaju digitalnim tehnologijama. U suštini, ovladala su tek brzinom korišćenja tehnologija“, navodi autor.

Prema riječima Ašmanova, Ruska Federacija se nalazi u informacionom ratu protiv Zapada. Glavne odlike ovog sukoba su širenje lažnih vijesti (fake news), informacioni napadi, promjena strukture informacionog polja, itd. „Rusija je u ovaj rat ušla kao kolonija Zapada i zbog toga ubrzano prelazimo na korišćenje domaćeg hardvera i softvera. Kina nam je za sada saveznik.“, rekao je Ašmanov.

Igor Ašmanov je ruski stručnjak koji se od 1989. godine bavi vještačkom inteligencijom i internet tehnologijama. Autor je ruskog koncepta „humane digitalizacije“, osnivač kompanije koja se bavi monitoringom interneta na ruskom jeziku (rusnet – 300 miliona korisnika) i jedan od tvoraca Digitalnog kodeksa Ruske Federacije (skup Zakona koji regulišu zaštitu prava čovjeka u digitalnoj sveri).

Po završetku promocije, predstavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srpske uručen je primjerak knjige.