Karan1

Министар Синиша Каран одржао предавање на Факултету безбједносних наука

Министар унутрашњих послова Српске др Синиша Каран је одржао  предавање у сриједу 24. маја 2023. године у амфитеатру Факултета безбједносних наука на тему „Уставна позиција Републике Српске“.

Каран је нагласио да је уставна позиција Српске утврђена међународним правним актом, а изборена борбом српског народа за политичку посебност у вријеме распада СФР Југославије.

“Босна и Херцеговина је асиметрична федерација са елементима конфедерације. Федерализам је једини облик државног уређења који гарантује опстанак мултиетничких држава”, рекао је Каран.

Српска је унијела државне атрибуте у заједницу са Федерацијом БиХ. Иако је Дејтонски мировни споразум био предмет насилних ревизија, Српска је у условима сталне уставно-правне нестабилност у којој се налази БиХ, сачувала своју политичку позицију у оквиру БиХ, сматра министар Каран.

Синиша Каран је доктор правних наука. Од 2008. године  је  обављао послове савјетника предсједника Српске, а од 2009. до 2019. године послове генералног секретара Предсједнка. Од јануара 2019. године је обављао послове генералног секретара Владе Републике Српске.