Fbnkon1

Одржана конференција “Безбjедносна питања у југоисточној Европи“

У организацији Министарства иностраних послова Русије, уз подршку представништва Владе Републике Српске у Москви, 21. априла 2023. године одржана је онлајн конференција “Безбjедносна питања у југоисточној Европи“.

На конференцији су учествовали амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија, директор Републичког центра за проучавање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске Виктор Нуждић, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоиљковић, шеф Центра за хуманитарно право и борбу против тероризма Џевад Галијашевић, шеф Одјељења за црноморско-медитеранске студије Института за Европу Руске академије наука Екатерина Ентина, декан Факултета безбједности Универзитета у Бањој Луци Предраг Ћеранић и министар савјетник Амбасаде Русије у Србији Андреј Темјашов.

Учесници су истакли да је Русији потребан мир на Балкану, да је заинтересована за развој полуострва, јер је у питању регион врло близак Руској Федерацији у културолошком, економском и историјском погледу.