K3

Студенти учествовали на научној конференцији „Балкан: историја и савременост“

Студенти Факултета безбједносних наука Бојан Шимчић (четврта година) и Огњен Симић (друга година студија) учествовали су 18. априла 2023. године на онлајн конференцији „Балкан: историја и савременост“.

Конференцију је организовао Балкански клуб Московског државног института за међународне односе Министарства иностраних послова Русије у сарадњи са  Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске.

Конференција је обрадила теме историјских процеса на Балкану, међуетничких односа на постјугословенском простору, савремених економских и политичких процеса, безбједносних питања у Југоисточној Европи, улози назадних идеологија, итд.

Бојан Шимчић је говорио на тему “Југословенске обавјештајне службе као фактор историјских процеса на Балкану”. У садржајном излагању Шимчић је анализирао  југословенску обавјештајну, контраобавјештајну и цивилне службе СФР Југославије (ОЗНА, УДБА, СДБ), њихову афирмативну и репресивну улогу у животу земље, њихов рад прије и након завршетка Хладног рата.

Огњен Симић је говорио на тему “Посљедице нацистичке идеологије на тлу бивше Југославије: безбједносни контекст”. Симић је направио синтезу посљедица дјеловања нацистичке и усташке идеологије на српско становништво и југословенску државу од почетка другог свјетског рата до распада СФР Југославије, с нагласком на геноцид  хрватских и муслиманских усташа над Србима у НДХ, који се спроводио под патронатом нацистичке Њемачке. Симић је анализирао серију безбједносних проблема насталих агресивним дјеловањем усташког покрета након другог свјетског рата (МАСПОК, захтјеви за аутономијом и сецесијом).

Конференција ће бити настављена панелом „Безбjедносна питања у југоисточној Европи“ који ће се одржати 21. априла 2023. године.