0 02 0a C61b370e884aece001af12ca6d6af157cf3f20ca5cef58ade5cf61073285e2e6 9a5da213

Декан Факултета безбједносних наука на XIII међународној изложби „Комплексна безбједност 2021.“ у Москви, Русија

Сарадња Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци и Факултета безопасноти Московског државног регионалног универзитета (МГОУ) резултовала је још једном посјетом и заједничким састанцима представника високообразовних установа.

У периоду од 13. до 16. маја 2021. године декан Факултета безбједносних наука, проф. др Предраг Ћеранић, као почасни члан тима Факултета безопасности из Москве боравио је на међународној изложби „Комплексна безбједност 2021.“ Влада Руске Федерације од 2008. године традиционално организује наведену изложбу, а најзначајнији излагачи су Министарство за ванредне ситуације и Министарство унутрашњих послова Руске Федерације. Укупна површина изложбеног дијела је око 25 000 квадратних метара на којој су изложена најновија научна и технолошка достигнућа у области безбједности, заштите и спасавања. Ове године изложби је присуствовао и Министар унутрашњих послова у Влади Србије, Александар Вулин. Више о овом догађају на линку: https://isse-russia.ru/

Проф. др Предраг Ћеранић посјетио је и Главни храм Оружаних снага Руске Федерације. Храм је грађен тако што су топљени њемачки тенкови и авиони заплијењени у Другом свјетском рату. Више о величанственој грађевини на: https://hram.mil.ru/

Током официјелног дијела одржан је и састанак руководства два факултета, а на тему заједничког студија другог циклуса „Еколошка безбједност.“ Разговарано је о могућностима издавања заједничке дипломе за бањалучке и московске студенте.

Планирани студијски програм трајаће укупно 4 семестра од којих ће сви студенти по један семестар провести у Москви и један у Бањалуци. Преостала два семестра студенти ће похађати наставу на својим матичним вискошколским установама и писати завршни рад.

Посјета и радни састанак је потврда и наставак вишегодишње плодоносне сарадње Универзитета у Бањој Луци и Московског државног регионалног универзитета, а која је започела на иницијативу Факултета безбједносних наука.