Fbn3

Књига “Хашки трибунал: Поглед из Москве”
Извод из предговора – доц. др Предраг Ћеранић

Извод из предговора:

“Јевгеније Михајлович Мињин, доктор историјских наука, у периоду од 1980. до 2000. године налазио се на дипломатским и конзуларним дужностима Министарства иностраних послова СССР и Русије у Њемачкој (Хамбург), Западном Берлину и Холандији. Као дипломата у рангу првог секретара и са знањем њемачког, енглеског и холандског језика пратио је судске процесе вођене пред Хашким трибуналом.” – страна 3.

“Аутор у уводним напоменама наглашава да је књига намијењена „како стручњацима за међународно право, правницима, историчарима, тако и ширем кругу читалаца које интересују догађаји европске и светске политике, који су на неки начин у вези са животом наше земље (прим. прев. Русије)”. Уједно, Мињин наглашава да је књига „упућена и младом нараштају Русије, онима који имају изоштрен осећај за праведност” и који нису равнодушни „према судбини народа који са Русијом има вишевековне чврсте братске везе, јединствену историјску прошлост и заједничку судбину.” – страна 3.

“Мињин књигу завршава закључком да је рад Хашког трибунала била „немилосрдна, али очигледно неопходна лекција за све слободољубиве снаге света”, којима припадају и Срби и Руси. У том контексту, он шаље поруку да се „у ситуацијама у којима постоји могућност претњи нападом са Запада треба држати заједно, супротставити се уједињеним снагама”, што нам говори да је у руским политичким круговима, а слободно можемо рећи и у руском јавном мњењу потпуно сазрело схватање да је све што се дешавало Југославији и Србима била показна вјежба за Русију. Стога смо убијеђени да ће Русија на Балкану водити одсутну битку да Србија и Срби, уопште, не буду потчињени НАТО савезу. Битка за Србе је битка за Русију. А са таквим погледом из Москве ко Србима може нешто нажао да учини? – страна 5.

Доц. др Предраг Ћеранић