DSC 0786 Min

Проширење сарадње са Московским Универзитетом

У периоду од 9.2. до 13.2.2020. године декан Факултета безбједносних наука доц. др Предраг Ћеранић и продекан за наставу доц. др Дарко Паспаљ боравили су у радној посјети Москви, Руска Федерација.

Током посјете делегација Универзитета у Бањој Луци присуствовала је свечаном отварању Петог међународног фестивала науке у организацији Московског државног обласног универзитета. На Фестивалу су учествовали представници Њемачке, Финске, Француске, Кине, Вијетнама, Шпаније, Швајцарске, Италије, Индије и Србије.

У оквиру Фестивала одржана је Олимпијада ученика и студената безбједности која има за циљ популаризацију науке и подстицај развоја јединствених руских пројеката који се баве стварањем интереса младих за науку.

Трећи дан фестивала декан Факултета безбједносних наука доц. др Предраг Ћеранић излагао је рад на тему „Савремени изазови и нове безбједносне пријетње“, у оквиру панела „Одбрана отаџбине: историја и савремено доба“.

У наставку посјете одржани су радни састанци делегација Факултета безбједностих наука и Факултета безопасности на којима су усаглашени правци продубљивања досадашње успјешне сарадње. Декан Факултета безопасности из Москве проф. др Владимир Леонов упознао је бањалучку делегацију са намјером да се у Москви одржи Студентска олимпијада на којој ће учествовати студенти Факултета безбједносних наука, Факултета безопасности и Факултета безбедности Универзитета у Београду. Ректор Московског државног обласног универзитета од надлежног министарства Руске Федерације је затражио сагласност за одржавање Олимпијаде. Одговор се очекује до марта, када је и планирана реализација активности.

Било је ријечи и о развоју заједничког онлајн студијског програма другог циклуса студија по чијем би успјешном окончању студенти стекли дипломе факултета Факултета безбједносних наука и Факултета безопасности. Усвојени закључци налажу формирање радних група на оба Универзитета које имају обавезу да до краја текуће године изнесу приједлоге наставног плана и програма.

Након радног дијела гости су уживали у обиласку знаменитости главног града Русије, а дио атмосфере можете погледати на фотографијама у прилогу.