DSC 0786 Min

Proširenje saradnje sa Moskovskim oblasnim državnim univerzitetom

U periodu od 9.2. do 13.2.2020. godine dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka doc. dr Predrag Ćeranić i prodekan za nastavu doc. dr Darko Paspalj boravili su u radnoj posjeti Moskvi, Ruska Federacija.

Tokom posjete delegacija Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovala je svečanom otvaranju Petog međunarodnog festivala nauke u organizaciji Moskovskog državnog oblasnog univerziteta. Na Festivalu su učestvovali predstavnici NJemačke, Finske, Francuske, Kine, Vijetnama, Španije, Švajcarske, Italije, Indije i Srbije.

U okviru Festivala održana je Olimpijada učenika i studenata bezbjednosti koja ima za cilj popularizaciju nauke i podsticaj razvoja jedinstvenih ruskih projekata koji se bave stvaranjem interesa mladih za nauku.

Treći dan festivala dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka doc. dr Predrag Ćeranić izlagao je rad na temu „Savremeni izazovi i nove bezbjednosne prijetnje“, u okviru panela „Odbrana otadžbine: istorija i savremeno doba“.

U nastavku posjete održani su radni sastanci delegacija Fakulteta bezbjednostih nauka i Fakulteta bezopasnosti na kojima su usaglašeni pravci produbljivanja dosadašnje uspješne saradnje. Dekan Fakulteta bezopasnosti iz Moskve prof. dr Vladimir Leonov upoznao je banjalučku delegaciju sa namjerom da se u Moskvi održi Studentska olimpijada na kojoj će učestvovati studenti Fakulteta bezbjednosnih nauka, Fakulteta bezopasnosti i Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Rektor Moskovskog državnog oblasnog univerziteta od nadležnog ministarstva Ruske Federacije je zatražio saglasnost za održavanje Olimpijade. Odgovor se očekuje do marta, kada je i planirana realizacija aktivnosti.

Bilo je riječi i o razvoju zajedničkog onlajn studijskog programa drugog ciklusa studija po čijem bi uspješnom okončanju studenti stekli diplome fakulteta Fakulteta bezbjednosnih nauka i Fakulteta bezopasnosti. Usvojeni zaključci nalažu formiranje radnih grupa na oba Univerziteta koje imaju obavezu da do kraja tekuće godine iznesu prijedloge nastavnog plana i programa.

Nakon radnog dijela gosti su uživali u obilasku znamenitosti glavnog grada Rusije, a dio atmosfere možete pogledati na fotografijama u prilogu.