Fbn1

Професоре и студенте из Русије који су гости Факултета безбједносних наука примио српски члан Предсједништва

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик организовао је у Бањалуци пријем за делегацију професора и студената Факултета безбједности и Правног факултета Међународног државног обласног универзитета из Москве. Организатор посјете је Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Додик је гостима из Русије рекао да је Република Српска стабилна, да остварује добру сарадњу са Руском Федерацијом и да се у тешким околностима бори са економским изазовима. Студентима из Москве нагласио је колико је значајно очување регионалног мира и стабилности.- Највећи безбједносни изазови су повратак ратника из Сирије у БиХ, мигрантска криза, као и ова прича о НАТО – рекао је Додик.

Предсједник руског Научно-педагошког савјета академик Анатолиј Кустов, рекао је да ова установа колегама из Српске нуди сарадњу у области правних наука, борби против тероризма и сузбијању криминала и нереда.

Ректор Бањалучког универзитета Радослав Гајанин похвалио је сарадњу колега из Бањалуке и Москве и посебно научни скуп у организацији Факултета безбједносних наука.

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић је рекао да имају плодоносну сарадњу са колегама из Москве, те да руски студенти и професори учествују на конференцији овог факултета под називом “Наука у функцији безбједности”.

– Настојаћемо да сарадња буде садржајнија на плану размјене студената и наставника. Наше делегације студената и наставника путовале су већ двапут у Москву, а били смо и домаћини нашим драгим гостима у Бањалуци – рекао је Ћеранић.

Шеф Катедре социјалне безбједности на Факултету безбједности из Москве Јелена Приорова рекла је да московски и бањалучки универзитет успјешно сарађују на плану науке, размјене студената и студентске праксе.

– Планирамо да организујемо међународне магистарске студије између наших факултета за безбједност, као и научну конференцију на којој ће учествовати факултети два универзитета и послије које ће бити објављен зборник радова – рекла је Приорова.

Представници руских и образовних институција Републике Српске истакли су да је ову сарадњу потребно проширити у што већем броју образовно-научних области.

Вијест је преузета са интернет странице РТРС-а.