Fbn1

Profesore i studente iz Rusije koji su gosti Fakulteta bezbjednosnih nauka primio srpski član Predsjedništva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik organizovao je u Banjaluci prijem za delegaciju profesora i studenata Fakulteta bezbjednosti i Pravnog fakulteta Međunarodnog državnog oblasnog univerziteta iz Moskve. Organizator posjete je Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Dodik je gostima iz Rusije rekao da je Republika Srpska stabilna, da ostvaruje dobru saradnju sa Ruskom Federacijom i da se u teškim okolnostima bori sa ekonomskim izazovima. Studentima iz Moskve naglasio je koliko je značajno očuvanje regionalnog mira i stabilnosti.- Najveći bezbjednosni izazovi su povratak ratnika iz Sirije u BiH, migrantska kriza, kao i ova priča o NATO – rekao je Dodik.

Predsjednik ruskog Naučno-pedagoškog savjeta akademik Anatolij Kustov, rekao je da ova ustanova kolegama iz Srpske nudi saradnju u oblasti pravnih nauka, borbi protiv terorizma i suzbijanju kriminala i nereda.

Rektor Banjalučkog univerziteta Radoslav Gajanin pohvalio je saradnju kolega iz Banjaluke i Moskve i posebno naučni skup u organizaciji Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić je rekao da imaju plodonosnu saradnju sa kolegama iz Moskve, te da ruski studenti i profesori učestvuju na konferenciji ovog fakulteta pod nazivom “Nauka u funkciji bezbjednosti”.

– Nastojaćemo da saradnja bude sadržajnija na planu razmjene studenata i nastavnika. Naše delegacije studenata i nastavnika putovale su već dvaput u Moskvu, a bili smo i domaćini našim dragim gostima u Banjaluci – rekao je Ćeranić.

Šef Katedre socijalne bezbjednosti na Fakultetu bezbjednosti iz Moskve Jelena Priorova rekla je da moskovski i banjalučki univerzitet uspješno sarađuju na planu nauke, razmjene studenata i studentske prakse.

– Planiramo da organizujemo međunarodne magistarske studije između naših fakulteta za bezbjednost, kao i naučnu konferenciju na kojoj će učestvovati fakulteti dva univerziteta i poslije koje će biti objavljen zbornik radova – rekla je Priorova.

Predstavnici ruskih i obrazovnih institucija Republike Srpske istakli su da je ovu saradnju potrebno proširiti u što većem broju obrazovno-naučnih oblasti.