Large 051

Делегација Универзитета у Бањој Луци посјетила Кину

Проф. др Горан Латиновић, проректор за научноистраживачки рад и развој, и доц. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука, боравили су у Шангају од 18. до 23. маја 2019. Они су посјетили Кину на основу позива који им је упућен са Источнокинеског универзитета за политичке науке и право, а њихов боравак у Шангају организовала је мр Љиљана Стевић, директоркa Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци. 

Током боравка у Кини, представници Универзитета у Бањој Луци разговарали су са др Цуи Јонгом, представником Ђиангсу универзитета из Џенђианга, и његовом сарадницом др Драганом Остић, менаџером у Канцеларији за међународну сарадњу Ђиангсу универзитета, која је иницирала састанак и потписивање Меморандума о разумијевању између два универзитета. Ђиангсу универзитет основан је 1902, има око 2.000 наставника, сарадника и истраживача и око 34.000 студената на око 200 студијских програма. Ђиангсу универзитет посебну пажњу придаје повезивању науке и привреде, па су нарочито заступљени студијски програми из техничко-технолошких, природно-математичких и медицинских наука.

Представници Универзитета у Бањој Луци наишли су на веома срдачну добродошлицу у Ректорату Источнокинеског универзитета за политичке науке и право у Шангају, гдје су их примили проф. др Чен Џингјинг, проректорка, проф. др Ни Тије, декан Факултета криминалистике, проф. др Ванг Веићуан, декан Факултета политичких наука и јавне управе, и проф. др Ма Ли, замјеник директора Центра за међународне односе. Након прошлогодишњег потписивања Меморандума о разумијевању, два универзитета потписали су Споразум о размјени академског особља и студената, који треба да конкретизује успостављену сарадњу. Разговарано је о начинима унапређења сарадње и у другим областима, односно о учешћу наставног особља у заједничким научним пројектима и конференцијама, посебно у области безбједносних студија. Проректор Латиновић и декан Ћеранић представили су Универзитет у Бањој Луци, а од својих домаћина могли су да чују да је Источнокинески универзитет за политичке науке и право у Шангају основан 1952, да има око 1.300 наставника и сарадника и око 18.000 студената на преко 40 студијских програма. Источнокинески универзитет за политичке науке и право посебно развија студијске програме из друштвено-хуманистичких наука: право, политикологију, јавну управу, безбједносне науке и криминалистику, социологију, социјални рад, новинарство, економију, кинески језик и књижевност, стране језике, али и информатику и рачунарство. Представници Универзитета у Бањој Луци посјетили су оба кампуса: Чангнинг и Сонгђианг. На крају посјете, проф. др Горан Латиновић одржао је кинеским студентима предавање на тему „The Foreign Policy of Yugoslavia during the Cold War (1945-1991)”.