DSCN0614

Гости са Космета одржали презентације студентима Факултета

Проф. др Данијела Илић Коматина и проф. др Ненад Марковић одржали су у сриједу, 17.04.2019. године презентације студентима Факултета безбједносних наука о Универзитету у Северној Митровици и Високој техничкој школи струковних студија у Лепосавићу те општим условима живота и рада Срба на Космету.

У условима неизвјесности, сталних притисака и уцјена, српска академска заједница на Космету успјела је очувати аутономију образовних институција и остварити одличне резултате у настави и учестовања у међународним Tempus и Erasmus+ програмима.

Универзитет у Северној Митровици који баштини педесетогодишњу традицију Универзитета у Приштини, покренуо је сопствену телевизију и предузетнички центар гдје студенти имају прилику стећи прва радна искуства. На Универзитету тренутно студира 10 000 студената. Студентски центар Приштина пружа одличне могућности за смјештај и ваннаставне активности студената.

Висока техничка школа струковних студија из Лепосавића баштини четрдесетотогодишњу традицију Високе школе из Урошевца. Као партнери Универзитета у Северној Митровици, активно су укључени у бројне пројектне активности.

Презентације су дио наставничке мобилности која се спроводи у оквиру пројекта NatRisk.

Погледајте прилог за Дневник Радио Телевизију Републике Српске:

– Ми размјењујемо наша искуства, а наравно с обзиром на окружења у којима она раде, да наша сарадња има једну димензију више. Одлично се разумијемо, данас су они наши гости у Бањалуци, а на годину ми ћемо бити код њих – рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Посјета колега са Космета резултат је успјешне сарадње факултета Српске и Косова и Метохије.

– Ми долазимо са простора гдје је безбједност угрожена, тако да ова сарадња нам много значи. У оквиру овог пројекта надамо се и даље успјешној сарадњи, да изведемо нове генерације које ће се борити против свих тих елементарних непогода – истакла је Данијела Илић Каматина, ванредни професор Факултета техничких наука из Косовске Митровице.

Предраг Станојевић, директор Високе техничке школе из Урошевца нагласио је да је један од циљева пројекта сардње мобилност размјене искуства. Како је навео, на данашњем предавању упознали су се са начинима рада и организације на Факултету безбједносних наука и структуром која је на овом факултету.

Испред Универзитета у Северној Митровици посјетили су нас проф. др Данијела Илић Коматина, проф. др Наташа Елезовић и виши асистент Јована Гаљак.

Испред Високе техничке школе из Лепосавића посјетили су нас директор Високе школе Предраг Станојевић, професор Ненад Марковић и професор Јелена Рајовић.

Презентације можете погледати на линковима:

Универзитет у Северној Митровици

Висока техничка школа струковних студија у Лепосавићу