DSCN0614

Gosti sa Kosmeta održali prezentacije studentima Fakulteta

Prof. dr Danijela Ilić Komatina i prof. dr Nenad Marković održali su u srijedu, 17.04.2019. godine prezentacije studentima Fakulteta bezbjednosnih nauka o Univerzitetu u Severnoj Mitrovici i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Leposaviću te opštim uslovima života i rada Srba na Kosmetu.

U uslovima neizvjesnosti, stalnih pritisaka i ucjena, srpska akademska zajednica na Kosmetu uspjela je očuvati autonomiju obrazovnih institucija i ostvariti odlične rezultate u nastavi i učestovanja u međunarodnim Tempus i Erasmus+ programima.

Univerzitet u Severnoj Mitrovici koji baštini pedesetogodišnju tradiciju Univerziteta u Prištini, pokrenuo je sopstvenu televiziju i preduzetnički centar gdje studenti imaju priliku steći prva radna iskustva. Na Univerzitetu trenutno studira 10 000 studenata. Studentski centar Priština pruža odlične mogućnosti za smještaj i vannastavne aktivnosti studenata.

Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Leposavića baštini četrdesetotogodišnju tradiciju Visoke škole iz Uroševca. Kao partneri Univerziteta u Severnoj Mitrovici, aktivno su uključeni u brojne projektne aktivnosti.

Prezentacije su dio nastavničke mobilnosti koja se sprovodi u okviru projekta NatRisk.

Pogledajte prilog za Dnevnik Radio Televiziju Repub

– Mi razmjenjujemo naša iskustva, a naravno s obzirom na okruženja u kojima ona rade, da naša saradnja ima jednu dimenziju više. Odlično se razumijemo, danas su oni naši gosti u Banjaluci, a na godinu mi ćemo biti kod njih – rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Posjeta kolega sa Kosmeta rezultat je uspješne saradnje fakulteta Srpske i Kosova i Metohije.

– Mi dolazimo sa prostora gdje je bezbjednost ugrožena, tako da ova saradnja nam mnogo znači. U okviru ovog projekta nadamo se i dalje uspješnoj saradnji, da izvedemo nove generacije koje će se boriti protiv svih tih elementarnih nepogoda – istakla je Danijela Ilić Kamatina, vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice.

Predrag Stanojević, direktor Visoke tehničke škole iz Uroševca naglasio je da je jedan od ciljeva projekta sardnje mobilnost razmjene iskustva. Kako je naveo, na današnjem predavanju upoznali su se sa načinima rada i organizacije na Fakultetu bezbjednosnih nauka i strukturom koja je na ovom fakultetu.

Ispred Univerziteta u Severnoj Mitrovici posjetili su nas prof. dr Danijela Ilić Komatina, prof. dr Nataša Elezović i viši asistent Jovana Galjak.

Ispred Visoke tehničke škole iz Leposavića posjetili su nas direktor Visoke škole Predrag Stanojević, profesor Nenad Marković i profesor Jelena Rajović.

Prezentacije možete pogledati na linkovima:

Univerzitet u Severnoj Mitrovici

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Leposaviću