Large DSC 0458

Одржано предавање Предсједника Републике Српске на ФБН

На Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, 8. јуна 2017. године, предсједник Републике Срспке, господин Милорад Додик, одржао је предавање на тему безбједносних изазова у Републици Српској и региону.

У уводу предавања, декан Факултета професор Предраг Ћеранић, захвалио се присутнима и пожелио добродошлицу на Факултет безбједноснх наука.

Професор Ћеранић је истакао да се Република Српска суочава са бројним безбједносним изазовима који су пријетња њеној институционалној стабилности те да је с тим у вези од великог значаја постојање и рад Факултета безбједносних наука, који ће у будућности бити један од темеља сигурности Републике Српске. „Поглед у прошлост сачуваће нам будућност“, закључио је декан Ћеранић.

У наставку предавања присутнима се обратио предсједник Републике Српске, господин Милорад Додик. Предсједник Додик је оцијенио да је отаџбински рат највећа безбједносна пријетња коју су Република Српска и њен народ преживјели. Након завршетка рата, услиједили су бројни притисци на укидање Дејтонског споразума, укидање војске, наметање одлука високих представника (посебо Ешдауна и Петрича), насилног преноса надлежности на ниво БиХ, покушаји промјене назива Републике Српске итд. Додик је истакао да се Српска данас и даље суочава са упорним покушајима уништавања њених институција, ваниституционалног дјеловања суда и тужилаштва БиХ, пропагандом упереном против Српске, исламским фундаментализмом, наметањем преноса надлежности, фискалним преусмјеравањем, покушајима наметања реформи правосуђа и полиције и новим покушајима прекрајања Дејтонског споразума.

Све ове оркестриране активнности спроводе се путем ЕУ механизама, политичког Сарајева, канцеларије високог представника и дијела међународне заједнице која тежи створити унитарну БиХ, у којој би се интереси Срба представили као нелигитимни и самим тим опасним по БиХ, а крајњи циљ ових активности је исељавање и нестанак српског народа са ових простора, нагласио је Додик. Потребно је сузбити интервенционизам међународног фактора, избјећи сукоб са САД-ом, те зауставити пренос надлежности и тражити да се одузете надлежности врате Српској, закључио је Додик.

„Не смијемо да изгубимо добру шансу на испразном јуначењу“, ријечи су предсједника Републике Српске. На крају излагања, Додик је истакао да су Влада Р. Српске и МУП Српске опредјељени да финансијски помогну Факултету безбједносних наука у даљим активностима.

Поред наставника и студената Факултета безбједносних наука, предавању је присуствовало руководство Универзитета на челу са ректором проф. др Миланом Матаругом, као и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.