Untitled Design (2)

Проф. др  Велибор Лалић и доц. др Гојко Шетка на стручном курсу “Управљање миграцијама у земљама Западног Балкана”

Министарство безбједности Босне и Херцеговине и Женевски центар за сигурносну политику (ГЦСП), уз финансијску подршку швајцарске владе и Секретаријата за миграције (СЕМ) организовали су стручни курс о миграцијама на Западном Балкану.

Стручни курс је одржан од 24-27. јуна на Јахорини.

Проф. др  Велибор Лалић и доц. др Гојко Шетка учествовали по позиву организатора као предавачи на наведеном курсу.

Проф. др Велибор Лалић одржао је предавање на тему  хуманитарних и безбједносних импликација миграција у земљама Западног Балкана.

Доц. др Гојко Шетка у свом предавању фокусирао се на способност полицијских система земаља Западног Балкана да пруже адекванте одговоре изазовима миграција.

Представницима полицијских агенција региона, представљени су актуелни изазови у области миграција и азила, посебно Пакта Европске уније о миграцијама и азилу и његовог утицаја на Западни Балкан. На семинару је разговарано је о спремности полицијских агенција да се супротставе овим изазовима, сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом у борби против организованог криминала и кријумчарења миграната, повратку и реадмисији миграната у земље поријекла, као и регионалној сарадњи у области граничне безбједности.