Rb5

Одржана трибина “Тероризам као геополитички инструмент”

У амфитеатру Факултета безбједносних наука 22. новембра 2023. године је одржана трибина под називом “Тероризам као геополитички инструмент”.

На трибини су учестовали политолог и експерт за питања безбједности Џевад Галијашевић, аналитичар Анто Маринчић и декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић (модератор).

Трибину је отворио декан Ћеранић; говорио је о схватању геополитике, положају држава у ери глобализације, безбједносним аспектима дјеловања великих сила, тероризму и терористичким организацијама као безбједносном феномену.

Политолог Џевад Галијашевић, аутор неколико књига из ове области, је говорио о идеолошким и вјерским основама тероризма, улози тајних служби у креирању терористичких напада, специфичностима овог феномена у БиХ, итд.

Анто Маринчић је публициста, политички аналитичар и некадашњи јавни дјелатник који је одлуком високог представника смијењен са јавних функција. Маринчић је говорио о типологији тероризма, терористичком нападу у Мостару 1997. године те паралелама стања по овом питању у СФР Југославији и постдејтонској БиХ.