20230317 133815

Монографија доц. др Бориса Тучића: “Глобална безбједност и свијет који се мијења”

Протеклог мјесеца, у издању Факултета безбједносних наука, из штампе је изашла монографија доц. др Бориса Тучића под називом “Глобална безбједност и свијет који се мијења: концепт, актери, изазови, ризици и пријетње”.

Монографија је подјељена у четири дијела:

  • Концепт глобалне безбједности;
  • Изазови, ризици и пријетње по глобалну безбједност;
  • Актери глобалне безбједности;
  • Ризици глобалне безбједности.

Из уводне ријечи аутора:

“Монографија Глобална безбједност и свијет који се мијења: концепт, актери, изазови, ризици и пријетње писана је у јеку преламања и прожимања неколико догађаја и процеса са израженим глобалним безбједносним импликацијама, од масовних миграција са подручја Блиског и Средњег истока према западној Европи, преко пандемије вируса корона и сукоба у Украјини са његовим мултидимензионалним глобалним импликацијама, до интензивирања тектонских промјена самог карактера и структуре савременог политичког, економског и безбједносног међународног система.
……………………………………………….
Монографија је, између осталог, обликована на основу материјала  који су кориштени при извођењу наставе у оквиру предмета “Глобална безбједност” на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци те је, као таква, примарно писана у сврху обезбјеђења подршке студентима ове високошколске установе, али и другим заинтересованим за савремене феномене у свери међународних односа и безбједности.”

Монографија је доступна у библиотеци Факултета.