61

Свечано обижељена шеста годишњица Факултета безбједносних наука

Свечаном академијом и додјелом диплома свршеним студентима, 6. марта 2023. године, Факултет безбједносних наука је прославио шесту годишњицу успјешног рада и развоја.

Програму који је одржан у амфитеатру Факултета, поред дипломаца, запослених, студената и полазника полицијске академије, присуствовали су: ректор проф. др Радослав Гајанин, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, министар у бившем сазиву владе мр Драган Лукач, директор полиције Српске Синиша Кострешевић и бројни представници институција из области науке, културе и спорта.

Програм је отворио оркестар МУП-а Српске нумерама Моја Република и Гаудеамус.

У поздравном говору, декан Факултета безбједносних наука проф. др Предраг Ћеранић је говорио о развојном путу Факултета и неопходности његовог постојања, образовно-васпитном раду и перспективама развоја. Декан се захвалио појединцима и институцијама који су помогли оснивање, рад и развој Факултета.

У име Ректората Универзитета у Бањој Луци гостима се обратио ректор проф. др Радослав Гајанин истакавши  да је Факултет безбједносних наука важан за Универзитет у Бањој Луци, не само због популарности студијског програма Безбједност и криминалистика, већ и што вријеме у коме живимо је оптерећено великим безбједносним изазовима.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Жељко Каран рекао је да је Факултет безбједносних наука важан за кадровско јачање МУП-а. Како је навео, Министарство унутрашњих послова улаже велике напоре у обуку својих кадрова.

“Само добро обучен полицајац може дати свој пуни допринос у очувању безбједности Републике Српске”, истакао је министар. По ријечима Карана, покренуте су и активности на оснивању Средње школе унутрашњих послова.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир изјавио је да су главни актуелни изазови на глобалном нивоу безбједносног карактера и да је проучавање те области на Универзитету у Бањој Луци од великог значаја за Републику Српску.

„Сматрамо да Факултет безбједносних наука у Бањој Луци ради добро у научно-стручном смислу, због чега ћемо наставити да га подржавамо. Посебно подржавамо његову сарадњу са Факултетом безбједности у Београдуˮ, рекао је Будимир.

„Они који овдје студирају имају шире погледе, боље разумију контекст историје и будућности, јер се њихово занимање темељи на одређеним статусним питањима Српске и њене будућностиˮ, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

У наставку академије, декан Ћеранић је додјелио награде најбољим дипломираним студентима Невени Милунић, Љубомиру Јовичићу, Петри Лукић и Марку Петрићу, а затим су додјељене плакете, повеље и захвалнице заслужним појединцима и организацијама.

Радницима Факулета доц. др Саши Мићину и Славици Шукало уручене су плакете за допринос развоју ФБН-а. 

Програм свечане академије је затворен промоцијом четрдесет и три дипломирана студента. Честитамо нашим дипломцима!

У оквиру обиљежавања Дана факултета, од 12.30 часова у конференцијским салама Интегре, Факултет је организовао трећу по реду Међународну научну конференцију под називом “Савремени изазови и пријетње безбједности”.

Конференција је одржана у три сесије. Укупно тридесет и осам излагача представило је своје радове, а половина пристиглих радова је из Руске Федерације.

“Често сам говорио и писао о хибридним операцијама, обојеним револуцијама којима се настоји изнутра поткопати државотворно биће Републике Српске. Дакле, имајући све то у виду, ми се трудимо да и Конференцијом попут ове дамо одређене одговоре”, рекао је декан Ћеранић.

Затварањем Конференције и ручком који је уприличен за званице, завршено је обиљежавање годишњице Факултета.

Галерија: