61

Svečano obiželjena šesta godišnjica Fakulteta bezbjednosnih nauka

Svečanom akademijom i dodjelom diploma svršenim studentima, 6. marta 2023. godine, Fakultet bezbjednosnih nauka je proslavio šestu godišnjicu uspješnog rada i razvoja.

Programu koji je održan u amfiteatru Fakulteta, pored diplomaca, zaposlenih, studenata i polaznika policijske akademije, prisustvovali su: rektor prof. dr Radoslav Gajanin, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministar u bivšem sazivu vlade mr Dragan Lukač, direktor policije Srpske Siniša Kostrešević i brojni predstavnici institucija iz oblasti nauke, kulture i sporta.

Program je otvorio orkestar MUP-a Srpske numerama Moja Republika i Gaudeamus.

U pozdravnom govoru, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić je govorio o razvojnom putu Fakulteta i neophodnosti njegovog postojanja, obrazovno-vaspitnom radu i perspektivama razvoja. Dekan se zahvalio pojedincima i institucijama koji su pomogli osnivanje, rad i razvoj Fakulteta.

U ime Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci gostima se obratio rektor prof. dr Radoslav Gajanin istakavši  da je Fakultet bezbjednosnih nauka važan za Univerzitet u Banjoj Luci, ne samo zbog popularnosti studijskog programa Bezbjednost i kriminalistika, već i što vrijeme u kome živimo je opterećeno velikim bezbjednosnim izazovima.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Željko Karan rekao je da je Fakultet bezbjednosnih nauka važan za kadrovsko jačanje MUP-a. Kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže velike napore u obuku svojih kadrova.

“Samo dobro obučen policajac može dati svoj puni doprinos u očuvanju bezbjednosti Republike Srpske”, istakao je ministar. Po riječima Karana, pokrenute su i aktivnosti na osnivanju Srednje škole unutrašnjih poslova.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir izjavio je da su glavni aktuelni izazovi na globalnom nivou bezbjednosnog karaktera i da je proučavanje te oblasti na Univerzitetu u Banjoj Luci od velikog značaja za Republiku Srpsku.

„Smatramo da Fakultet bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci radi dobro u naučno-stručnom smislu, zbog čega ćemo nastaviti da ga podržavamo. Posebno podržavamo njegovu saradnju sa Fakultetom bezbjednosti u Beograduˮ, rekao je Budimir.

„Oni koji ovdje studiraju imaju šire poglede, bolje razumiju kontekst istorije i budućnosti, jer se njihovo zanimanje temelji na određenim statusnim pitanjima Srpske i njene budućnostiˮ, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

U nastavku akademije, dekan Ćeranić je dodjelio nagrade najboljim diplomiranim studentima Neveni Milunić, LJubomiru Jovičiću, Petri Lukić i Marku Petriću, a zatim su dodjeljene plakete, povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Radnicima Fakuleta doc. dr Saši Mićinu i Slavici Šukalo uručene su plakete za doprinos razvoju FBN-a. 

Program svečane akademije je zatvoren promocijom četrdeset i tri diplomirana studenta. Čestitamo našim diplomcima!

U okviru obilježavanja Dana fakulteta, od 12.30 časova u konferencijskim salama Integre, Fakultet je organizovao treću po redu Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti”.

Konferencija je održana u tri sesije. Ukupno trideset i osam izlagača predstavilo je svoje radove, a polovina pristiglih radova je iz Ruske Federacije.

“Често сам говорио и писао о хибридним операцијама, обојеним револуцијама којима се настоји изнутра поткопати државотворно биће Републике Српске. Дакле, имајући све то у виду, ми се трудимо да и Конференцијом попут ове дамо одређене одговоре”, рекао је декан Ћеранић.

Затварањем Конференције и ручком који је уприличен за званице, завршено је обиљежавање годишњице Факултета.

Галерија: