Master062013

Позив за учешће у програму Истраживачки инкубатор – II циклус студија

Центар за развојне евалуације и друштвена истраживања (CREDI) објавио је позив за регистрацију друге генерације полазника програма Истраживачки инкубатор, који реализује у оквиру свог InQuire Evidence2Policy Hub-a. 

Циљ овог програма је да подржи истраживања из друштвених наука, те омогући младим истраживачима да развију вјештине израде методолошки валидних истраживачких приједлога пројеката чија имплементација треба резултирати у налазима који су релевантни за дискусију и доношење квалитетнијих закона, политика и програма у БиХ.

Истраживачки инкубатор је програм подршке студентима постдипломских студија са универзитета у БиХ, као и другим истраживачима, гдје полазници кроз серију практичних радионица стичу практично знање о изради методологије истраживања у областима друштвених наука и раде на властитом приједлогу пројекта. Као резултат програма, сваки полазник ће имати детаљно разрађен приједлог истраживања, који може користити за свој завршни рад на другом или трећем циклусу студија, или и за пријаву на позиве за финансирање истраживaчких пројеката.

Полазници који буду изабрани да учествују у програму Истраживачки инкубатор ће, поред серије радионица, добити приступ подацима у оквиру архиве података из друштвених наука у Босни и Херцеговини – DASS-BiH, приступ стручној литератури, приступ базама истраживачких питања релевантних за доношење политика у БиХ (Research Question Bank) који су дефинисани кроз сарадњу CREDI-a са институцијама и међународним организацијама, приступ софтверима и другим алатима за истраживање (попут микросимулацијских модела), тренинге из специфичних метода истраживања прилагођених потребама полазника, могућност ангажовања професора с водећих свјетских универзитета као савјетника (коментора).

Истраживачки инкубатор је иначе дио InQuire мреже, кроз коју ће полазници осим подршке у креирању приједлога истраживања, имати могућност да успоставе сарадњу са институцијама и донаторима као потенцијалним корисницима резултата њихових истраживања у току имплементације самог програма.

Коначно, полазници ће имати могућност коришћења других ресурса CREDI центра, укључујући помоћ у прикупљању података на терену, те могућност додатног ангажмана на другим пројектима CREDI-a свим заинтересираним кандидатима. Програм подршке је у првој половини 2021. године први пут имплементиран и успјешно је завршен рад са првом генерацијом полазника о чему више информација можете сазнати на www.inquire.ba.

Дан отворених врата

Сви заинтересовани за овај програм, требају попунити формулар за учешће на виртуелном Дану отворених врата, који се одржава 13. октобра 2021. у термину од 15 до 16 часова. На овом догађају је планирана презентација програма, а биће ријечи и о начину пријаве, те програмима стипендирања. Регистрациони формулар за Дан отворених врата доступан је овдје.

Додатне информације су на www.inquire.ba, а заинтересовани се могу обратити и на број телефона 033/205-859 или послати поруку на адресу електронске поште inquire@credi.ba.