Cestitka 9 Maj

9. мај – Дан побједе над фашизмом

Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци честита грађанима Републике Српске 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

На овај дан, један од најсветијих датума у историји човјечанства, подсјетимо се оних који су своје животе дали за стварање бољег и толерантнијег свијета.

Одајући почаст свим страдалим у антифашистичкој борби, обавезујемо се за очување слободе и праведног свијета. Улога нашег народа је немјерљива, како у стварању слободе, тако и у опредјељењу за европске вриједности.

Дан побједе један је од најзначајнијих датума у свјетској историји. Поражена је идеологија која је била узрок страдања више од 60 милиона људи што Други свјетски рат чини најкрвавијим сукобом у историји човјечанства.

Српски народ западно од ријеке Дрине је био подвргнут геноциду у нацистичкој творевини, Независној држави Хрватској, а Србија и Црна Гора подијељене на њемачку, бугарску, мађарску и италијанску окупациону зону у којима су спровођене политике терора и уништења српског народа и његове културе.

Наша обавеза и дужност је очување тековина које смо наслиједили од оних који су своје животе уткали у борбу против фашизма.