Cestitka 9 Maj

Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj

Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci čestita građanima Republike Srpske 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Na ovaj dan, jedan od najsvetijih datuma u istoriji čovječanstva, podsjetimo se onih koji su svoje živote dali za stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta.

Odajući počast svim stradalim u antifašističkoj borbi, obavezujemo se za očuvanje slobode i pravednog svijeta. Uloga našeg naroda je nemjerljiva, kako u stvaranju slobode, tako i u opredjeljenju za evropske vrijednosti.

Dan pobjede jedan je od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji. Poražena je ideologija koja je bila uzrok stradanja više od 60 miliona ljudi što Drugi svjetski rat čini najkrvavijim sukobom u istoriji čovječanstva.

Srpski narod zapadno od rijeke Drine je bio podvrgnut genocidu u nacističkoj tvorevini, Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a Srbija i Crna Gora podijeljene na njemačku, bugarsku, mađarsku i italijansku okupacionu zonu u kojima su sprovođene politike terora i uništenja srpskog naroda i njegove kulture.

Naša obaveza i dužnost je očuvanje tekovina koje smo naslijedili od onih koji su svoje živote utkali u borbu protiv fašizma.