Prof Telebak Fbn

Преминуо професор Милорад Телебак

Милорад Телебак, угледни српски лингвиста, преминуо је 8. априла у Бањој Луци, у 79. години живота.

Рођен је 1942. године у Невесињу.

Био је професор Универзитета у Бањој Луци, лектор у Народном позоришту Републике Српске и на Радио-телевизији Републике Српске, члан Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије.

Носилац је Ордена Његоша за допринос развоју српског језика и добитник књижевних награда “Свети Сава”, “Кочићево перо”,  “Ступље”, итд.

Професор Милорад Телебак је аутор познатог телевизијског серијала „Говоримо српски“, бројних радио емисија, приручника и новинских текстова о српском језику.

Посветио је живот просветном раду и језичкој култури Срба.

Деценијама је предано радио на очувању и унапређивању језичке културе српског народа. Знајући да сувопарну граматику не воле да уче они који морају, Телебак је писао и говорио разумљиво, једноставно и занимљиво, а при томе, поучно.

Професор Телебак је био драг гост на Факултету безбједносних наука. Године 2019. одржао је серију предавања, представљајући своју књигу „Са смијехом кроз граматику”, Кроз шаљиве и истините примјере употребе језика, говорио је о језику као примарном благу и општем добро, које треба чувати и унапређивати.

Професор је истицао да језик, поред средства за споразумијевање, је израз човјековог бића и идентитета, а у коначници основно оруђе националне културе.

Племенити учитељу, нека Вам је вјечна слава!