Prof Telebak Fbn

Preminuo profesor Milorad Telebak

Milorad Telebak, ugledni srpski lingvista, preminuo je 8. aprila u Banjoj Luci, u 79. godini života.

Rođen je 1942. godine u Nevesinju.

Bio je profesor Univerziteta u Banjoj Luci, lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio-televiziji Republike Srpske, član Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Nosilac je Ordena NJegoša za doprinos razvoju srpskog jezika i dobitnik književnih nagrada “Sveti Sava”, “Kočićevo pero”,  “Stuplje”, itd.

Profesor Milorad Telebak je autor poznatog televizijskog serijala „Govorimo srpski“, brojnih radio emisija, priručnika i novinskih tekstova o srpskom jeziku.

Posvetio je život prosvetnom radu i jezičkoj kulturi Srba.

Decenijama je predano radio na očuvanju i unapređivanju jezičke kulture srpskog naroda. Znajući da suvoparnu gramatiku ne vole da uče oni koji moraju, Telebak je pisao i govorio razumljivo, jednostavno i zanimljivo, a pri tome, poučno.

Profesor Telebak je bio drag gost na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Godine 2019. održao je seriju predavanja, predstavljajući svoju knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku”, Kroz šaljive i istinite primjere upotrebe jezika, govorio je o jeziku kao primarnom blagu i opštem dobro, koje treba čuvati i unapređivati.

Profesor je isticao da jezik, pored sredstva za sporazumijevanje, je izraz čovjekovog bića i identiteta, a u konačnici osnovno oruđe nacionalne kulture.

Plemeniti učitelju, neka Vam je vječna slava!