Премијерно приказан студентски филм о руској емиграцији

Студентски филм „Руска емиграција у Краљевини Југославији почетком XX вијека“, с посебним освртом на руску кадетску школу у Билећи, премјерно је приказан 11. децембра 2019. године у амфитеатру Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Аутор филма је студент просторног планирања Дејан Пухало, а филм је настао као резултат истраживања историјске документационе грађе и теренских истраживања у Билећи у оквиру наставног задатка на Студијском програму просторно планирање.

Аутор филма, студент Дејан Пухало, упознао је присутне с настанком филма и могућностима савремене валоризације материјалне и културне баштине Руса у функцији развоја културног туризма.

„Руска емиграција у Југославији слабо је истраживана, а велики допринос који су дали развоју науке и културе је занемарен“, истакла је предметни наставник и ментор проф. др Мира Мандић у предавању о историјско-географском контексту српско-руских односа и невалоризованој културној баштини руских и српских емиграната, које је одржано прије пројекције филма.

Треба нагласити и то да Географско друштво Републике Српске и Асоцијација руских друштвених географа више година успјешно сарађују, те је филм о руској емиграцији истовремено и симболичан поклон колегама из Русије.

Пројекцији филма и предавању присуствовали су професори и студенти ПМФ-а, група студента руског језика Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, представници Руског културног центра и OSCE-a у Бањој Луци, предаставници културних институција, али и ученици и професори бањалучке Гимназије и Грађевинске школе.

  • /uploads/attachment/vest/9613/film-pmf-3.jpg