ЛОГО УНИБЛ

Након првог уписног рока, пoједини факултети објавили прелиминарне ранг листе

Након првог уписног рока, пoједини факултети већ су објавили прелиминарне ранг листе. Коначан исход биће објављен 9. јула.

Факултет - Фото: РТРС

Фото: РТРС

На факултетима Бањалучког универзитета, број уписаних студената је испод планиране квоте.

Највеће интересовање, од 2.045 кандидата који су полагали пријемни испит у Бањалуци, ове године било је за Факултет безбједносних наука. Од 145 пријављених, пријемни је положило 93. Марија Палија  из Костајнице је прва рангирана.

“Припремала сам се неколико мјесеци. Посљедњих мјесец дана два пута сам тренирала и дала сам све од себе да постигнем што боље резултате”, каже Марија.

На овом факултету остало је слободних само још седам мјеста.

“До проширења листе, када је ријеч о редовним студентима, неће доћи, али када је ријеч о ванредним, онда је та могућност отворена, што се нас тиче, за септембар”, наводи Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Сада већ традиционално, Медицински факултет у Бањалуци је међу најтраженијима. Од 415 планираних, пријемни је полагало 390, а положило 290 па ће другог уписног рока бити. Многи факултети Бањалучког универзитета нису остварили ни 50 одсто уписне квоте.

“Десило се не знам зашто, то ће сигурно бити предмет анализе факултета, али и предмет анализе Универзитета у цјелости. Пољопривредни факултет је, ако примљене упоредимо са уписном квотом остварио 20,51 одсто, рударски факултет 11,63 одсто”, наводи Страин Посаљак, проректор за наству и студентска питања Универзитета у Бањалуци.

На Универзитету у Источном Сарајеву још сумирају резултате, али је кажу извјесно да је одзив мањи за десет одсто. На Медицинском факултету у Фочи, студијски програм медицина попунио је уписну квоту.

“Интересовање велико владало је на студијским програмима као што су Кинески и Енглески језик, и на студијским програмима информатике и рачунарства, затим инжењерства. Мање интересовање или пад, биљежимо када су у питању друштвене и хуманистичке науке и дијелом природне науке”, рекла је Вера Ћевриз Нишић, проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву.

У другом уписном року на факултетима очекују повећање броја уписаних за 20 одсто. До коначног завршетка првог уписног рока званичним објављивањем резултата, остало је да се преброје они који су положили пријемни на академијама умјетности.