2

Студенти IV године посјетили Криминалистичко-полицијску академију у Београду

Студенти четврте године Факултета безбједносних наука, су у склопу студијске посјете боравили на Криминалистичко-полицијској академији у Београду, од 06. до 09.12. 2017. године.
За вријеме посјете, студенти су са циљем реализације наставних активности из наставних предмета Криминалистичка стратегија, Криминалистичко обавјештајне анализе, Методика истраживања насилничког криминалитета, Методика истраживања имовинског криминалитета и Управљање људским ресурсима у полицији, посјетили Полицијску Управу за град Београд.


Том приликом су се упознали са: радом Одјељења за сузбијање имовинског криминалитета, радом Одјељења за сузбијање крвних и сексуалних деликата, радом Одјељења за сузбијање наркоманије, радом Одјељења криминалистичке аналитике Управе криминалистичке полиције за град Београд, радом Дежурне службе града Београда, Службе за полиграфско тестирање, радом Интервентне јединице града Београда, радом Националног криминалистичко – техничког центра МУП-а Републике Србије, као и радом Полицијске станице за прелазак државне границе на аеродрому Никола Тесла у Београду. Поред наведених активности студенти су посјетили и Војни музеј и Музеј ваздухопловства у Београду.
Студентима су приказане и просторије којима располаже Криминалистичко – полицијска академија: библиотека, спомен соба др Арчибалда Рајса, школска полицијска станица и криминалистичка лабораторија. У склопу реализације наставних активности из наведених предмета, заједно са студентима Криминалистичко – полицијске академије, студенти су учествовали у реализацији практичних вјежби из форензике, криминалистичке обраде лица и мјеста догађаја као и претресањем стана и других просторија. Поред наведеног, студенти су одиграли и одбојкашку утакмицу са студентима Криминалистичко – полицијске академије.


Посјета Криминалистичко – полицијској академији у Београду је била веома успјешна јер су студенти на основу анализа студија случајева могли да стекну одређена теоријска и практична знања и да се упознају са различитим начинима извршења одређених кривичних дјела и алатима које извршиоци тих дјела користе, на основу искустава која су им презентовали припадници Управе криминалистичке полиције града Београда (Одјељење за крађу возила, Одјељење за крвне и сексуалне деликте, Одјељење криминалистичко – оперативне аналитике), припадници Криминалистичко техничког центра МУП-а Србије, као и поступцима при раду са полиграфским апаратом „Lafayete 4000 LX“ и начинима полиграфског тестирања у склопу изузимања исказа и доказивања одређених кривичних дјела која су им презентовали припадници службе за полиграфско тестирање, док су у склопу контроле дешавања на подручју које покрива дежурна служба града Београда могли да се упознају са опремом којом располаже дежурна служба и поступцима контроле одређених дешавања и упућивања одређених служби на интервенције при спречавању и контролисању одређених облика незаконитог понашања.


Студентима је у склопу посјете аеродрому приказан рад служби које опсервирају контролу лица при уласку на аеродром и проласку кроз терминале аеродрома те поступци лишења слободе и задржавања лица за којима су расписане потраге и лица код којих су пронађене недозвољене супстанце и предмети као и поступцима у случају ванредних ситуација на аеродрому.