IMG 66a23dde5a06ce7798a00ee59a5c1863 V

Одржан помен и положени вијенци на Спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци

Полагањем вијенаца на Спомен-плочу, данас је одата почаст за 87 погинулих студената и радника Универзитета у Бањој Луци који су као припадници Војске Републике Српске положили своје животе у одбрамбено-отаџбинском рату. Обиљежена је и годишњица формирања Студентске бригаде која је бројала више од двије хиљаде бораца.

Ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин рекао је да су студенти и наставници учествовали у стварању Републике Српске. ,,Неки од њих су погинули, а неки од њих су повријеђени. Неки су остали инвалиди. То не смијемо никада заборавити”, рекао је Гајанин.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић истакао је да се Република Српска неће моћи одужити овим младим људима који су у једном времену и тренутку свог живота књиге замијенили пушкама. ,,Такво је вријеме било, од њих је отаџбина то тражила и они су свој допринос дали отаџбини”, рекао је Рајчевић.

У име Уније студената Републике Српске, вијенац је положио студент Александар Божић, који је уједно и предсједник Студентске организације Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци.

Подсјећамо, од почетка ратних дејстава један број студената, радника и наставног особља Универзитета у Бањој Луци налазио се у јединицама Војске Републике Српске. У другој половини 1994, када је проглашено ратно стање на дијелу територије Републике Српске, извршена је мобилизација свих студената војних обвезника и дијела наставног особља Универзитета у Бањој Луци. Наредбом Главног штаба Војске Републике Српске формирана је Студентска бригада, која се са око 2.500 припадника у јесен 1994. налазила на првим линијама ратишта у циљу одбране Републике Српске.