Fbn2

Факултет учествовао на међународној онлајн конференцији „Савремени изазови безбједности“

Осма по реду међународна онлајн конференција „Савремени изазови безбједности“ одржана је 30. новембра у организацији Факултета безбједности Московског обласног државног универзитета (МГОУ).

На конференцији, поред домаћина и других Универзитета из Руске Федерације, учествовали су предавачи из Републике Србије, а Факултет безбједносних наука представио је пет презентација.

У предавању на руском језику, декан проф. др Предраг Ћеранић је говорио на тему “Безбједност и Дејтонски мировни споразум”, с нагласком на неопходност поштовања слова Дејтона и враћања изворних надлежности Републици Српској, које јој по овом споразуму припадају.

Виши асистент Милица Сикимић ма, одржала је предавање на руском језику на тему „Заштита личних података у Републици Српској“. Сикимић је анализирала систем заштите личних података у Српској у контексту аткуелних законских рјешења.

Виши асистент др Гојко Шетка одржао је предавање на тему „Утицај међународне заједнице на полицијски систем Боснe и Херцеговинe“. Шетка је, наводећи хронологију измјена, нагласио да је полицијски систем БиХ присилно мијењан утицајем међународног фактора, што је посљедично водило повећању ентропије система.

Стручни сарадник у настави Душко Башкало излагао је на тему “Процес радикализације као фаза регрутовања терориста”. Башкало је дао преглед основних појмова и методологије регрутовања с нагласком на превенцију радикализације.

Студент друге године Факултета безбједносних наука, Јована Јандрић отворила је другу сесију конференције презентацјом на тему „Перцепција студената о предавањима из безбједности и форензике, изведених уз помоћ савремених технологија“. Јандрић је нагласила да студенти Факултета, у оцјени квалитета наставног процеса, највише предности дају раду у лабораторији, док се онлајн настава показала као мање поуздан вид преноса знања.

Ово је пета по реду конференција у организацији неког од Универзитета из Руске Федерације на којој су учестовали предавачи и студенти Факултета.