Напредак Универзитета у Бањој Луци на Вебометрикс листи

Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ) остварио је напредак за 213 мјеста на најновијој Вебометрикс ранг-листи.

У извјештају, објављеном у јануару ове године, Универзитет је у Бањој Луци налази се на 3021. позицији у свијету, док је се према извјештају из јула 2019. налазио на 3234. мјесту на свјетском нивоу.

Подсјећања ради, према извјештају из јула 2017. године УНИБЛ налазио се на седмој позицији универзитета из Босне и Херцеговине и на 4834. мјесту у свијету. Иначе, Универзитет у Бањој Луци је од јула 2018. године на другом мјесту када је ријеч о универзитетима у БиХ. Од универзитета из Босне и Херцеговине, испред Универзитета у Бањој Луци налази се Универзитет у Сарајеву.

Иначе, Вебометрикс ранг-листа је показатељ интернет видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета. Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.

Циљ веб индикатора који се користе у методологији Вебометрикса је пружање поуздане и свеобухватне процјене глобалног учинка појединачних универзитета на основу њихових активности и резултата присутних на интернету, односно њихове релевантности и утицаја. Вебометрикс позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе, од високо цитираних веб публикација, па до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке, и друге публикације универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс ранг-листи заузимају углавном амерички универзитети. Традиционално први је Харвард, одмах послије њега је Универзитет Станфорд, а у стопу их прати Масачусетски технолошки институт (МИТ). Када су у питању европски универзитети најбоље рангирани су Универзитет у Оксфорду и Универзитет у Кембриџу. Што се тиче универзитета из Србије, најбоље позиције и у најновијем извјештају Вебометрикс листе заузимају Универзитет у Београду, Универзитет у Новом Саду и Универзитет у Нишу.

  • /uploads/attachment/vest/9721/univerzitet.u.banjojluci.jpg