DSCN0486

Проф. др Драгана Митровић одржала предавање

Дана 26. фебруара 2019. године у 12 часова на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, проф др. Драгана Митровић одржала је предавање под називом „Од ‘социјалистичке модернизације’ до ‘Кинеског сна’ – 40 година политике реформе и отварања НР Кине“.

Предавању су присуствовали бројни професори и студенти.

Током једноипочасовног предавања др Драгана Митровић направила је историјски осврт на изазове које је Кина направила у процесу модернизације у свјетлу четрдесетогодишње реформе и отварања према свијету и нагласила да је један од разлога великог успјеха Кине тај што је земља преузимала технолошке иновација са Запада, уз задржавање вриједности кинеске културе.

Иако је Кина направила велики  социо-економски напредак, она се у процесу модернизације суочава са новим изазовима у којима настоји да се залаже за очување свјетског мира. Митровић је присутне упознала и са развојем образовања у Кини.

Митровић сматра да је значајно продубљивати знања о геополитичком поднебљу које има есенцијални значај за наш будући политички развој.

Након предавања, студенти и професори поставили су бројна питања која се тичу пројекта Један појас један пут, концепта неолиберализма у кинеској привреди, политике један пар једно дијете, растуће урбанизације, итд.

Др Драгана Митровић је редован професор на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и директор Института за азијске студије.

Ауторка је три књиге, више од педесет научних радова и више десетина публицистичких радова и интервјуа. Чест је гост домаћих и страних медија као тумач процеса и појава из области њене експертизе. Од 2008. године члан је Економског одбора Српске академије наука и умјетности.