DSC 0036 (Large)

Свечано отворен Факултет безбједносних наука

Факултет безбједносних наука, 18. организациона јединица Универзитета у Бањој Луци свечано је отворен на церемонији уприличеној 6. марта 2017. године, у присуству бројних угледних гостију, наставног особља и студената.

Најмлађи факултет нашег Универзитета настао је трансформацијом Високе школе унутрашњих послова која је дјеловала у оквиру истоименог министарства.

Како је истакнуто на свечаности, традиција образовања кадра за потребе Министарства унутрашњих послова РС сеже више од двије деценије уназад, тачније у 1992. годину када је основана Виша школа унутрашњих послова. Виша школа прерасла је 2002. године у Високу школу унутрашњих послова која је од 2012. имала статус придруженог члана нашег Универзитета.

О значају оснивања Факултета безбједносних наука на свечаности је говорио в.д. декана доц. др Предраг Ћеранић. „Већ дуже вријеме, безбједност не можемо посматрати само као војну, јавну или државну, већ говоримо о енергетској, еколошкој, економској, приватној и социјеталној, односно безбједности колективитета. Од Факултета се очекује да да свој пуни допринос у свим тим сегментима. Он треба да буде један од стубова друштва, односно његов штит и мач“, истакао је Ћеранић додајући да ће факултет дјеловати у више праваца, те да ће сваки од њих бити у служби научног приступа безбједности.

„На нашем факултету, безбједност ће као призната научна област пронаћи свој храм. Будући да баштинимо насљеђе Високе школе унутрашњих послова, настојаћемо да задржимо и унаприједимо и ову димензију наше дјелатности. У тијесној сарадњи са МУП-ом практиковаћемо семинаре, камповања, теренску обуку. Другим ријечима, наши ће студенти одавде понијети и научна и практична знања“, истакао је декан, те се у име Факултета захвалио свима који су дали допринос развоју некада више, а потом високе школе и њеној транзицији у факултет.

У име Универзитета, присутнима се обратио и ректор проф. др Милан Матаруга, те подсјетио да је оснивању ФБН као организационе јединице нашег Универзитета претходила више од годину и по дуга процедура која је захтијевала пун ангажман служби и тијела Универзитета у сарадњи са Министарством просвјете и Министарством унутрашњих послова како би се створиле правне, просторне, кадровске и финансијски претпоставке за његов рад.

Истичући да је иницијативу за оснивање ФБН-а потекла од Владе РС, ректор је додао да је ријеч о првом оваквом студијском програму на јавним универзитетима у Републици Српској. „ На овај начин створени су услови да се образује квалитетан кадар у области безбједносних наука, али оно што је још важније – створени су предуслови за реализацију научног и истраживачког рада у областима безбједности као и повезаним областима: социолошким, политичким, правним, економским, етичким, психолошким, хуманитарним и другим“, истакао да ректор те додао да се уз развој научне мисли и свакодневног истраживања стварају услови и за озбиљну међународну сарадњу са истим или сличним институцијама у региону и читавом свијету.

Ректор је нагласио да оснивањем факултета добијају сви, а највише студенти, јер стичу академско звање – дипломирани правник безбједности и криминалистике, што им оставља могућност шире лепезе избора институција у којима сутра могу да се запосле.

„Универзитет у Бањој Луци са својом четири деценије дугом традицијом од данас вам стоји на располагању у заштити ваших интереса и права и као гарант стеченог звања и знања по завршетку овог факултет“, поручио је ректор.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач је истакао том приликом да је отварање Факултета безбједносних наука од изузетног значаја у смислу развоја и усавршавања кадрова потребних МУП-у и другим институцијама, те да ће датум његовог оснивања ући у историју Републике Српске.

Министар Лукач је подсјетио да је на вишој и високој школи дипломирало 1175 студената од којих је већина данас ангажована у МУП-у. Он је додао да ће на новоотвореном Факултету студенти моћи да заврше своје студије по старом програму или да их наставе по новом, те да ће у оба случаја моћи да рачунају на Министарство унутрашњих послова приликом запошљавања.

„Отварање Факултета битно је, између осталог, и због тога што је на овај начин омогућено отварање другог и трећег циклуса студија, односно школовање властитог наставног кадра“, истакао је министар Лукач и поручио да ће у својим будућим активностима ФБН имати пуну подршку Министарства унутрашњих послова.

Прилику да пожели успјешан рад Факултету безбједносних наука на свечаности је искористио и министра просвјете и културе у Влади РС Дане Малешевић.

„Увјерен сам да ће Факултет безбједносних наука бити препознат по одговорном и професионалном раду. Поред његовог значаја у смислу обезбјеђивања потребног кадра МУП-у и безбједносним службама, вјерујем да ће овај факултет дати свој допринос унапређењу безбједносне ситуације, као и научном и привредном развоју РС“, истакао је министар, те захвалио руководству Универзитета на преданом раду у претходном периоду у циљу стварања услова за отварање Факултета.

Извор: УНИБЛ