Obavjestenjefbn

Позив за Љетну школу: “Род, право и правда”

Поштоване студентице и студенти,

Правни факултет Универзитета у Зеници и ТПО Фондација Сарајево са задовољством вас позивају да се у оквиру “UNIGEM” пројекта који се реализира на 19 универзитета пријавите на тродневну љетну школу “Род, право и правда”, која ће се одржати од 04. до 06.09.2024 године у просторијама Правног факултета Универзитета у Зеници.

Љетна школа “Род, право и правда” пружа јединствену прилику студентима и студентицама правних факултета из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе да се дубље упознају са тематиком родне правде и њеним утицајем на правне системе и друштво. Програм ће обухватити интерактивне радионице, предавања и симулацију суђења, које ће омогућити полазницима и полазницама да развију критичко разумијевање односа између рода, права и правде. Обрађиват ће се теме као што су родна равноправност и правда, приступ правди и одрживи развој, препознавање и анализа случајева родне дискриминације, те примјена међународних конвенција као што су “CEDAW” и Истанбулска конвенција у сузбијању родно заснованог насиља.

Полазници и полазнице ће радити на развоју законодавних приједлога за унапређење родне равноправности. Методе рада укључују интерактивне радионице гдје ће полазници и полазнице радити у групама на анализирању хипотетичких случајева и креирању приједлога закона, предавања стручњака из области права и људских права, панел дискусије са реномираним правницима и судијама, те симулацију суђења која ће омогућити практичну примјену стечених знања.

Учествовањем у љетној школи, студент и студентице ће стећи дубље разумијевање како родне улоге и идентитети утичу на правне норме и процесе. Развијат ће практичне вјештине потребне за препознавање и анализу родних аспеката унутар правног оквира те за заговарање родне правде.

Такођер, ово је изврсна прилика за умрежавање са студентима и студентицама, као и стручњакињама и стручњацима из региона, те размјену искустава и идеја. По успјешном завршетку програма, полазници ће добити цертификат који потврђује њихове стечене компетенције и знања.

Молимо вас да своје пријаве пошаљете најкасније до 20.08.2024. године путем емаила на адресу: sumeja.bajtarevic@unze.ba са назнаком Љетна школа Род-право-правда. У пријави наведите своје име, презиме, факултет, контакт информације и кратко мотивацијско писмо. Придружите нам се на овом јединственом едукативном искуству и допринесите развоју правног система који је праведнији и инклузивнији! Трошкови пута, смјештаја и хране су осигурани.

Срдачно,
Водитељице:
Проф.др. Лариса Велић
Доц.др. Џенана Радончић