DSCN0206

Факултет безбједносних наука прославио прву годишњицу

Свечана академија поводом прве године рада Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци одржана је 6. марта 2018. године.

На академији која је одржана у амфитеатру факултета, уручене су дипломе свршеним и признања најбољим студентима, али и повеље, плакете и захвалнице онима који су својим радом и залагањем дали несебичну подршку развоју Факултета безбједносних наука.

Повеље су уручене господину Драгану Лукачу, министру унутрашњих послова Републике Српске и господину Дани Малешевићу, министру просвјете и културе Републике Српске.

Такође, повеље су уручене и  др Мили Шикману, начелнику Управе за полицијску обуку и Криминалистичко – полицијској академији у Београду, док су плакете уручене продекану за наставу, доц.др Дарку Паспаљу и шефу студентске службе, Радославу Иванишу.

Захвалнице су уручене Факултету физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањој Луци, Ронилачком клубу ”Бук”, Горској служби спасавања Бања Лука, Јавном предузећу ”Аквана” и другима.

   

   

Доц. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука, рекао је да је ова образовна установа данас пуноправна чланица Универзитета у Бањој Луци и да има око 200 студената, не рачунајући апсолвенте.

“У ових годину дана рада смо уложили доста труда и енергије. Највише је помогла Влада РС, која је преусмјеравањем финансијских средстава према Универзитету и омогућила нашем факултету несметан рад и даљи развој”, рекао је декан, наводећи да је велика помоћ стигла и из Министарстава просвјете и културе и унутрашњих послова, те других факултета.
Такође је истакао да влада велико интересовање средњошколаца за упис на наш факултет.

“И ове године расписаћемо конкурс за 100 студената, чији ће се број повећавати. Уписне квоте се договарају са ресорним министрима и тренутно немамо ниједног дипломца на Заводу за запошљавање. За ову годину планирамо и отварање мастер циклуса студија – управљање ризиком у природним катастрофама, за шта очекујемо велики интерес студената. Тај циклус је резултат нашег учешћа у међународном ‘Еразмус’ пројекту”, нагласио је декан.

Он је додао да је планирано и покретање факултетског часописа.

Како је навео, посебно је поносан на то што су наши студенти учествовали и у свечаном дефилеу у Бањалуци, поводом 9. јануара – Дана Републике.

Проф. др Лука Кецман, проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањој Луци, уваженом скупу обратио се пригодном бесједом.

”Већина вас припада народу који у својој традицији дубоко носи потребу да гради и својом градњом остави неизбрисиви траг у времену. Срећни су били сви они који успјели да изграде здања духовна или материјална, која су надживјела градитеља”, казао је проректор Кецман, наглашавајући да је нама припала срећа и обавеза да изградимо Универзитет и Републику Српску.

”Када се гради нека грађевина, нема посла који је мање или више важан. Сваки камен, па и онај најмањи једнако је важан када се добро и паметно гради. Наша градња је посебна и пуна је њежности, емоција, љубави и трпељивости према другима, али и стрпљења да нам материјал процвјета, али и различитог виђења како наша грађевина треба да изгледа”, казао је проректор и навео да управо то доноси праве вриједности.

”Почели смо као и обично бурно и силовито, изградили смо одличне темеље, подигли стабилне носеће стубове и сада зидамо први спрат. Досадашњим градитељима данас кажемо једно велико хвала, а будућим да ће њихово најплеменитије осјећање бити да ћемо постојати и онда када буде изгледало да нас је судбина свела на потпуно непостојање. Овај живот је, поштоване колеге, сувише кратак за нашу душу, он свједочи да се сваки човјек свега прије засити него живота…”, поручио је проф. др Лука Кецман.

Проректор је на крају свима пожелио да се у будућности друже са истином, јер је како каже управо истина основна човјекова храна. Пожелио је и да се дружимо и са правдом, љубављу, знањем и срећом.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске, рекао је да је кадар Факултета безбједносних наука потребан МУП-у Републике Српске, подсјећајући да је некадашња Висока школа унутрашњих послова за 20 година изњедрила много корисних људи, који данас раде у ресорном министарству.

“Сви људи који заврше садашњи Факултет безбједносних наука допринијеће већој безбједности у Српској”, поручио је Лукач.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске, рекла је да Република Српска има факултете који проучавају све безбjедносне ризике и на том плану разумију процесе у региону, окружењу и глобално.

Госпођа Цвијановић је оцијенила да су Влада Републике Српске и Универзитет у Бањој Луци донијели добру одлуку трансформисањем Високе школе унутрашњих послова у Факултет безбједносних наука, чиме се иде у сусрет глобалним изазовима и ризицима на том плану.

“Мислим да је ово пут ка интеграцији свих који раде на плану безбједности у Српској, а Факултет безбједносних наука је веома перспективан, с обзиром на то да је свијет, нажалост, оптерећен тешким безбједносним проблемима”, истакла је предсједница Владе Републике Српске.

Она је изразила наду да ће кадар Факултета безбједносних наука допринијети безбједности Републике Српске.

Свечаној академији присуствовали су и академик Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности РС, као и Ђорђе Маркез, генерални секретар Универзитета у Бањој Луци и Душко Лазић, финансијски директор Универзитета у Бањој Луци.

Међу гостима су били и декани факултета, као и стручњаци за безбједност и бројни студенти.