DSC05019

Obilježena sedma godišnjica uspješnog rada Fakulteta bezbjednosniih nauka

Svečanom akademijom i dodjelom diploma svršenim studentima, 8. marta 2024. godine, Fakultet bezbjednosnih nauka je proslavio sedmu godišnjicu uspješnog rada i razvoja.

Programu koji je održan u amfiteatru Fakulteta, pored diplomaca, zaposlenih i studenata, prisustvovali su rektor prof. dr Radoslav Gajanin, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir, predstavnik predsjednika Srpske Nina Sajić, konzul Srbije u Srpskoj Miloš Vujić i predstavnici institucija iz oblasti nauke, kulture i sporta.

Program je otvorio orkestar MUP-a Srpske intoniranjem himne “Moja Republika” i “Himne Svetom Savi”.

U pozdravnom govoru, dekan prof. dr Predrag Ćeranić je govorio o razvojnom putu Fakulteta u proteklih sedam godina naglasivši da naši nastavnici i saradnici posebnu pažnju posvećuju pedagoškom radu sa studentima. Ćeranić se osvrnuo na izvođenje zajedničkog studijskog programa sa partnerima iz Ruske Federacije čija kruna je dodjela diploma svršenim studentima u junu mjesecu 2024. godine. Dekan se zahvalio pojedincima i institucijama koji su pomogli osnivanje, rad i razvoj Fakulteta.

U ime Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci gostima se obratio rektor prof. dr Radoslav Gajanin: “Kao prorektor, a kasnije rektor Univerziteta, učestvovao sam i pratio razvoj Fakulteta bezbjednosnih nauka i vidim napredak. Radićemo i dalje na poboljšanju uslova rada i kadrovskom jačanju Fakulteta. Nastavićemo praksu primanja najboljih studenata u radni odnos. Insistiramo da to budu studenti nosioci Zlatne značke Univerziteta”. Gajanin je odao priznanje Fakultetu za pokretanje saradnje sa partnerima iz Ruske Federacije i pohvalio obim izdavačke djelatnosti u prošloj godini.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir izjavio je da su aktuelni izazovi na globalnom nivou bezbjednosnog karaktera i da je proučavanje te oblasti na Univerzitetu u Banjoj Luci od velikog značaja za Republiku Srpsku. Naglasio je da se protiv Srpske u ovom trenutku vodi specijalni rat u kome su nam potrebni saveznici u cilju odbrane od hibridnih operacija. “Pomagaću Univerzitet dok god sam ministar”, istakao je Budimir.

U nastavku akademije, dekan Ćeranić je dodjelio novčane nagrade najboljim diplomiranim studentima: Milici Hrvač (500 KM), Slavojki Malešević (300 KM) i Ivanu Lažetiću (200KM).

Program je nastavljen dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Povelja Fakulteta uručena je ministru Budimiru za doprinos i pomoć u razvoju FBN-a.

Radnicima Fakuleta dr Draženu Miljiću i Snježani Kecman uručene su plakete za uspješan rad u 2023. godini. 

Zahvalnice su uručene prorektoru za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milici Balaban, načelniku Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u Srpske Borislavu Šariću, ministru pravosuđa i uprave u Kantonu 10 Federacije BiH Aleksandru Rodiću, prof. dr Draganu Mlađanu sa Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, doc. dr Dragiši Jurišiću, TRB Bratunac i Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Program svečane akademije je zatvoren promocijom pedeset i pet diplomiranih studenata prvog i drugog ciklusa studija.

Svečana akademija je zatvorena numerom “Veseli se srpski rode”.

Druženje zvanica nastavljeno je u kabinetu kriminalistike uz koktel i ketering.

Galerija: