Karan1

Ministar Siniša Karan održao predavanje na Fakultetu bezbjednosnih nauka

Ministar unutrašnjih poslova Srpske dr Siniša Karan je održao  predavanje u srijedu 24. maja 2023. godine u amfiteatru Fakulteta bezbjednosnih nauka na temu „Ustavna pozicija Republike Srpske“.

Karan je naglasio da je ustavna pozicija Srpske utvrđena međunarodnim pravnim aktom, a izborena borbom srpskog naroda za političku posebnost u vrijeme raspada SFR Jugoslavije.

“Bosna i Hercegovina je asimetrična federacija sa elementima konfederacije. Federalizam je jedini oblik državnog uređenja koji garantuje opstanak multietničkih država”, rekao je Karan.

Srpska je unijela državne atribute u zajednicu sa Federacijom BiH. Iako je Dejtonski mirovni sporazum bio predmet nasilnih revizija, Srpska je u uslovima stalne ustavno-pravne nestabilnost u kojoj se nalazi BiH, sačuvala svoju političku poziciju u okviru BiH, smatra ministar Karan.

Siniša Karan je doktor pravnih nauka. Od 2008. godine  je  obavljao poslove savjetnika predsjednika Srpske, a od 2009. do 2019. godine poslove generalnog sekretara predsjednka. Od januara 2019. godine je obavljao poslove generalnog sekretara Vlade Republike Srpske.